Raak mij aan! Touch me!

In dit sci-fi melodrama – met een indrukwekkende Léa Seydoux in de hoofdrol – worden levens uit het verleden gedomineerd door de liefde.

In dit science-fiction melodrama zien we hoe verschillende levens uit het verleden worden gedomineerd door de liefde. Drie versies van Gabrielle (Léa Seydoux) leven totaal verschillende levens in 1910, 2014 en 2044. Steeds keren dezelfde geesten terug, zoals een apocalyptisch voorteken en een man genaamd Louis (George MacKay).

Net als bij de hoofdpersoon in Henry James' novelle The Beast in the Jungle, waarop The Beast losjes is gebaseerd, verlamt de angst voor naderend onheil de Gabrielle uit 1910 vanbinnen. Als ze dit aan Louis vertelt, bloeit er een gevaarlijke verhouding op tegen de achtergrond van de grote overstroming in Parijs. Een eeuw later, in Los Angeles, koestert de Louis van 2014 veel kwaadaardigere verlangens voor de aankomende actrice Gabrielle. De Gabrielle van 2044 herbeleeft ondertussen deze herinneringen om haar 'affecten' uit te wissen – een medische standaardprocedure in deze deprimerende toekomst, waarin AI en emotionele steriliteit overheersen.

The Beast, de tiende speelfilm van Bertrand Bonello, vertelt dit ogenschijnlijk epische verhaal over inwendige onrust met indrukwekkende genretierelantijnen. Die spanning is vooral zichtbaar in Seydoux' buitengewoon expressieve gezicht, omlijst door een historisch kostuum, ondergedompeld in zwarte vloeistof, voor green screens of op bewakingsbeelden. Het resultaat is een griezelig voyeurisme dat de grenzen tussen herinnering en realiteit, verleden en heden, en personage en acteur doet vervagen.

– Callum McLean

Agenda

Donderdag 9 mei
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Frans, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
146 min
Acteurs
George MacKay, Léa Seydoux
Land
Frankrijk,Canada
Jaar
2023
Regie
Bertrand Bonello

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 31 januari t/m zondag 4 februari

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Meer IFFR

Melk Melk

Melk

Premièredatum do 4 apr
The Waste Land The Waste Land

The Waste Land

Premièredatum do 4 apr
La Chimera La Chimera

La Chimera

Premièredatum do 4 apr
Four Daughters Four Daughters

Four Daughters

Premièredatum do 11 apr
Green Border Green Border

Green Border

Premièredatum do 18 apr
Terrestrial Verses Terrestrial Verses

Terrestrial Verses

Premièredatum do 25 apr
The Beast The Beast

The Beast

Premièredatum do 9 mei
Levante Levante

Levante

Premièredatum do 20 jun

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >