Raak mij aan! Touch me!

Twee jonge geliefden in Dakar hebben een noodlottige relatie, maar het lot kan hen samenbrengen in dit prachtige, duistere, romantische verhaal.

De Frans-Senegalese Mati Diop werd als eerste zwarte vrouwelijke filmmaker geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, met een prachtige variatie op Homerus’ Odyssee. Twee geliefden worden gescheiden door de oceaan en het lot: Souleiman laat zijn lief Ada achter in Dakar, niet om te gaan strijden, maar om rijk te worden in Europa. Ada wacht, gekweld door haar verlangen naar Souleiman en door een vervelende vrijer.

Deze jongeren in de Senegalese hoofdstad zitten wanhopig vast aan hun materialistische dromen. Diop toont hun koortsachtige behoeften in het ritme van verschillende genres: sociale kroniek, politiefilm en spookverhaal. Atlantique's duistere romantiek wekt niet alleen de doden tot leven, maar stelt bovenal belangrijke sociale kwesties aan de orde, met de lichamen van mannen en vrouwen fraai afgetekend tegen de stranden en gigantische bouwputten van Dakar, als dichterlijke vormen die zich uitstrekken naar de hemel en de zee.

Atlantique werd tijden IFFR in Groningen door publiek beoordeeld met 3,8 van de 5 sterren.

"Opwindend, magisch, maar nergens ongrijpbaar"
NRC 4859
"Verweeft liefdesverhaal met de wereld van geesten"
VPRO Cinema 4858
"Ontroerend relaas over afwezigheid"
De Volkskrant 4857

Tot wanneer draait deze film? Komen er nog voorstellingen bij?

Elke maandag puzzelen we het programma voor de komende filmweek (donderdag t/m woensdag) in elkaar. Check maandag om 17.00 uur onze website om te zien of deze film verlengd wordt.

Taal
Frans en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld,Wolof,Frans,Engels
Duur
105 min
Kijkwijzer
Acteurs
Ibrahima Mbaye, Mame Bineta Sane, Amadou Mbow, Nicole Sougou
Land
Senegal
Jaar
2019
Regie
Mati Diop

Elke week ons filmnieuws in je inbox? >

Elke week ons filmnieuws in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on