Raak mij aan! Touch me!

"In space, no one can hear you scream." Meesterwerk van Ridley Scott dat niet alleen één van de beste sciencefictionfilms ooit gemaakt is, maar ook een mijlpaal in het horrorgenre.

De inmiddels legendarische Ellen Ripley (Sigourney Weaver) is een van de bemanningsleden van een ruimteschip dat een SOS-signaal van een verre planeet opvangt. Daar aangekomen blijkt er geen mens meer aanwezig te zijn. Wel is er een kweektuin waar hongerige, onverwoestbare buitenaardse parasieten klaar zijn om uit hun ei te springen om ruimtevaarders op te eten.

De film werd gedraaid in een bescheiden maar effectief decor, met een beperkt budget en met een kleine, destijds grotendeels onbekende cast. Regisseur Scott vertrouwt volledig op zijn vermogen om een beklemmende sfeer te creëren. Hiervoor maakt hij gebruik van prachtige beelden die allemaal dreiging uitstralen. Een dreiging die wordt versterkt door de claustrofobische sets en het realistische acteerwerk. De fraaie speciale effecten werden beloond met een Oscar. Later gevolgd door meerdere sequels.

Bron: VPRO

Deze film is onderdeel van het themaprogramma Creatures from the Depths, met baanbrekende, moderne én klassieke monsterfilms uit alle uithoeken van de wereld.

HELE PROGRAMMA

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Alien.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
117 min
Kijkwijzer
Land
GB
Jaar
1979
Regie
Ridley Scott

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >