Raak mij aan! Touch me!

Elke drie maanden verzorgt regisseur Martin Koolhoven een bevlogen filmcollege over één van zijn persoonlijke favoriete filmhelden, genres of thema’s. Aansluitend wordt een bijpassende film getoond, door Martin zelf uitgekozen.

Een ticket geeft toegang tot de talk en de film. Het programma begint in de Rabo Studio, daarna loop je naar onze grootste filmzaal om de film te zien.

Hitmen / Léon | Vrijdag 25 februari

Als Martin Koolhoven geen filmmaker was geworden, was hij nu een hitman geweest. “Beetje je eigen tijd indelen, je ziet wat van de wereld en het verdient ook best aardig.” Oftewel: hoog tijd om het nobele beroep van huurmoordenaar, met een rijke traditie in genrefilms, eens onder het vergrootglas te leggen, aldus Koolhoven.

Na zijn filmcollege kijken we Luc Bessons fenomenale 90s thriller Léon.

Léon (1994)

Jean Reno speelt Léon, de buurman van Mathilda (een piepjonge Nathalie Portman). Hij neemt haar, met enige tegenzin, in huis nadat haar familie is vermoord door politieman Stansfield (Gary Oldman), een corrupte en doorgedraaide psychopaat. Mathilda ontdekt dat Léon een huurmoordenaar is en wil met hem in zee om haar familie te wreken. Ze kan hem niet betalen maar heeft een voorstel: als hij haar leert hoe ze Stansfield om zeep kan helpen, leert zij hem lezen.

Dit humoristische actiedrama van de maker van Le grand blue en La femme Nikita is ondanks stijlvolle Amerikaanse actie onmiskenbaar Frans in psychologie.

Let op: de film is Engels gesproken en Engels ondertiteld.

Eurocrime/ Wildschut | Vrijdag 1 april

In het tweede seizoen van televisieserie De Kijk van Koolhoven zat een aflevering over Eurocrime maar wegens tijdgebrek heeft Martin zelfs hele landen buiten beschouwing moeten laten: “Hoog tijd daarom voor deze aanvulling, want ook de poliziesco, krimi en policier verdienen meer aandacht verdorie!” Vergeet Hollywood, let’s get dangerous.
 

Wildschut (1985)

Na zijn filmcollege kijken we Wildschut (1985), volgens Koolhoven de meest onderschatte Nederlandse film ooit. Destijds maakte deze low budget thriller naar het boek van Felix Thijssen wel wat los. Het gezin van Deley wordt op hun afgelegen boerderij Wildschut in België gegijzeld door twee gewetenloze rotzakken (Maas en Monkau). Filmkijkers van de Lage Landen schrokken nogal van het Amerikaans aandoende harde geweld. Koolhoven: “Wildschut is de stoerste Nederlandse film ooit. Hard, snel, kekke dialogen en geweldig spel van Hidde Maas en Jack Monkau.”

Q&A met Hidde Maas
Acteur Hidde Maas (Spijkerhoek, Amsterdamned) steelt in Wildschut de show als meedogenloze gangster met vlotte oneliners. Speciaal voor dit eerbetoon aan Wildschut reist hij af naar Groningen voor een Q&A na afloop van de film, waar we hem het hemd van het lijf kunnen vragen.

Agenda

Vrijdag 25 februari
19:30 tot 22:50
Rabo Studio
€ 15,00
Laatste kaarten! Tickets
Vrijdag 1 april
19:00 tot 22:40
Rabo Studio
€ 15,00

Misschien vind je dit ook leuk

Game On / Experience 50 years of videogames

Game On / Experience 50 years of videogames

De grootste interactieve tentoonstelling over videogames.

woensdag 26 januari 10:00 tot 10:30
Sneak preview

Sneak preview

Voor € 7,50 een vette voorpremière

woensdag 9 februari 21:00 tot 23:00
Hoe lees ik een film?

Hoe lees ik een film?

Met Lidewijde Paris

Benieuwd naar meer filmnieuws? >

Benieuwd naar meer filmnieuws? >