Raak mij aan! Touch me!

Elke drie maanden verzorgt regisseur Martin Koolhoven een bevlogen filmcollege over één van zijn persoonlijke favoriete filmhelden, genres of thema’s. Aansluitend wordt een bijpassende film getoond, door Martin zelf uitgekozen.

Een ticket geeft toegang tot de talk en de film. Het programma begint in de Rabo Studio, daarna loop je naar onze grootste filmzaal om de film te zien.

Oorlog in film / Full Metal Jacket | Vrijdag 17 juni

Martin Koolhoven over zijn gekozen thema: “Het is wellicht cynisch, maar ik ben bang dat dit thema over een paar maanden nog steeds relevant zal zijn, wat er ook staat te gebeuren de komende tijd. Oorlog is helaas van alle tijden en dat proberen we vanavond te weerspiegelen aan de hand van diverse bekende en minder bekende filmfragmenten.” Na zijn filmcollege kijken we Stanley Kubricks oorlogsklassieker Full Metal Jacket in Camera 5.

Full Metal Jacket (1987)

Krachtig en visionair oorlogsmeesterwerk, dat met de tijd alleen maar beter is geworden. Regisseur Stanley Kubrick liet Vietnam verrijzen op een verlaten industrieterrein ten oosten van Londen; de palmbomen werden ingevlogen. Full Metal Jacket gaat vooral over wat oorlog met mensen doet. In het eerste deel worden verse rekruten gereduceerd tot machines. In het tweede deel laat Kubrick de essentie van oorlog zien: mensen die elkaar een zinloze dood in jagen. Een film die een krater in je hoofd slaat, met bijtend sarcastische dialogen en Paint it Black van The Rolling Stones.

Let op: de film is Engels gesproken en Engels ondertiteld.

Tijdschema 17 juni:

19.30 uur Start filmcollege 
20.30 uur Pauze
21.00 uur Full Metal Jacket (Camera 5)
22.55 uur Einde

 

Full Metal Jacket (1987)

Hitmen / Léon | Vrijdag 9 september

Als Martin Koolhoven geen filmmaker was geworden, was hij nu een hitman geweest. “Beetje je eigen tijd indelen, je ziet wat van de wereld en het verdient ook best aardig.” Oftewel: hoog tijd om het nobele beroep van huurmoordenaar, met een rijke traditie in genrefilms, eens onder het vergrootglas te leggen, aldus Koolhoven.

Na zijn filmcollege kijken we Luc Bessons fenomenale 90s thriller Léon in Camera 5.

Léon (1994)

Jean Reno speelt Léon, de buurman van Mathilda (een piepjonge Nathalie Portman). Hij neemt haar, met enige tegenzin, in huis nadat haar familie is vermoord door politieman Stansfield (Gary Oldman), een corrupte en doorgedraaide psychopaat. Mathilda ontdekt dat Léon een huurmoordenaar is en wil met hem in zee om haar familie te wreken. Ze kan hem niet betalen maar heeft een voorstel: als hij haar leert hoe ze Stansfield om zeep kan helpen, leert zij hem lezen.

Dit humoristische actiedrama van de maker van Le grand blue en La femme Nikita is ondanks stijlvolle Amerikaanse actie onmiskenbaar Frans in psychologie.

Let op: de film is Engels gesproken en Engels ondertiteld.

Léon (1994)

Agenda

Vrijdag 17 juni
19:30 tot 21:56
Rabo Studio
€ 15,00
Vrijdag 9 september
19:30 tot 22:50
Rabo Studio
€ 15,00

Misschien vind je dit ook leuk

Game On / Experience 50 years of videogames Game On / Experience 50 years of videogames

Game On / Experience 50 years of videogames

De grootste interactieve tentoonstelling over videogames.

zondag 22 mei 10:00 tot 10:30
Hoe lees ik een film? Hoe lees ik een film?

Hoe lees ik een film?

Met Lidewijde Paris

Benieuwd naar meer filmnieuws? >

Benieuwd naar meer filmnieuws? >