Raak mij aan! Touch me!

Forum Groningen huisvest de eerste ‘meet-o-theek’ van Nederland. Een plek waar je gratis meetinstrumenten kunt lenen om je leefomgeving in kaart te brengen of zelfs te verbeteren. Denk aan het meten van luchtkwaliteit of de aanwezigheid van vogels of dieren in je tuin. Of leen een energiekostenmeter of een warmtecamera om te kijken waar je in huis energiekosten kunt besparen.

Meetinstrumenten lenen en zelf maken

Het is een plek waar je meetinstrumenten kunt lenen en waar je informatie krijgt.

Aanschafsuggestie?

We staan altijd open om de collectie uit te breiden. Heb jij nog leuke suggesties? Mail ze naar meetotheek@curiousgroningen.nl!

Onderdeel van CurioUs

De meet-o-theek is een onderdeel van het project CurioUs?, een samenwerkingsproject om nieuwsgierige noorderlingen enthousiast te maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren.

Lenen bij de meet-o-theek

Waar & wanneer

De meet-o-theek bevindt zich in het Smartlab op de 6e verdieping van Forum Groningen. Tijdens deze open inloop kun je apparatuur ter plekke lenen of reserveren. Ook kun je hier meer informatie krijgen over het gebruik van de instrumenten.

Het inloopspreekuur is wekelijks op donderdag van 18.00 – 21.00 uur. De precieze openingsdata vind je onderin de agenda.

Uitgeleend, reserveren en wachttijd

Meetinstrumenten lenen wordt steeds populairder. Omdat onze collectie niet eindeloos groot is kan het dus goed voorkomen dat het apparaat dat je op het oog hebt uitgeleend is. Stuur vooraf een mail naar meetotheek@curiousgroningen.nl om te checken of het door jou gewenste apparaat beschikbaar is of om deze te reserveren. Bij erg gewilde apparaten kan het soms even duren voor je aan de beurt bent, net als met populaire romans in de bibliotheek. Heb geduld, je krijgt vanzelf bericht! En wil je gewoon wat informatie of rondneuzen dan ben je altijd welkom tijdens de open inloop op donderdag.

Lenen

Je kunt een instrument gratis lenen op vertoon van de (ook gratis) Forumpas en ID-bewijs. De medewerker registreert jouw gegevens en de retourdatum op een formulier.
De meeste instrumenten zijn verpakt in een box of koffer, zodat ze niet kapot gaan tijdens het vervoer. Bewaar de verpakking dus goed, want daarin breng je het instrument ook weer terug!

De Forumpas

De Forumpas is gratis verkrijgbaar bij de balie in de hal van het Forum. Meer informatie over deze pas vind je hier.

Reserveren & contact

De meet-o-theek is een nieuw initiatief, en de collectie is daarom (nog) niet opgenomen in ons bibliotheeksysteem. Je kunt de instrumenten dan ook (nog) NIET reserveren via onze website. Reserveren kan ter plekke tijdens de inloop én via meetotheek@curiousgroningen.nl.

Inleveren

De uitleentermijn is vier weken. Je brengt het instrument – in de oorspronkelijke verpakking – weer terug door het tijdens openingstijden van het Forum in te leveren bij de gele balie in de entreehal. Een medewerker van de meet-o-theek controleert vervolgens op een later moment of alles volledig is en geeft via mail een seintje dat jouw gegevens uit de administratie worden verwijderd. Inleveren tijdens de inloopuren van de meet-o-theek kan uiteraard ook.

Agenda

Donderdag 23 mei
18:00 tot 21:00
Smartlab
Donderdag 30 mei
18:00 tot 21:00
Smartlab
Donderdag 6 juni
18:00 tot 21:00
Smartlab
Donderdag 13 juni
18:00 tot 21:00
Smartlab
Donderdag 20 juni
18:00 tot 21:00
Smartlab
Donderdag 27 juni
18:00 tot 21:00
Smartlab

Dit is ook leuk

Pub Heroes: Dungeons, Dragons & Drinks Pub Heroes: Dungeons, Dragons & Drinks

Pub Heroes: Dungeons, Dragons & Drinks

vr 24 mei van 19:00 tot 23:00
Walk-in Smartlab Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

za 25 mei van 11:00 tot 17:00