Raak mij aan! Touch me!
Meetinstrumenten (a - z)
Te lenen bij de meet-o-theek

Meetinstrumenten (a - z)

Bat detector

Op zoek naar vleermuizen in je eigen omgeving! De batdetector gaat op zoek naar de geluiden die een vleermuis gebruikt om zijn weg te vinden of eten te zoeken. Afhankelijk van de frequentie waarop je de detector instelt vind je bepaalde vleermuizen bij jou in de buurt.

Bekijk handleiding bat detector
Bat detector

Decibelmeter

Met een decibelmeter kun je onderzoeken hoe hard het geluid in je omgeving is. Hoe luid zijn jouw luidsprekers eigenlijk, en hoe goed zijn ze nog te horen in de tuin?

Bekijk handleiding decibelmeter
Decibelmeter

Fijnstofsensor

De fijnstofsensor is een klein grijs doosje dat je ergens binnen of buiten plaatst, en over tijd metingen doet over de luchtkwaliteit. In dit grijze doosje zit een fijnstofsensor en een temperatuur-/luchtvochtigheidssensor. Je kunt het doosje een maand op dezelfde plek laten hangen of eens experimenteren met metingen in verschillende ruimtes: hoe schoon is de lucht in de keuken? Is die schoner dan in de woonkamer? En hoe zit het buitenshuis?

Bekijk handleiding fijnstofsensor
Fijnstofsensor

Infrarood warmtesensor

Waar verliest je huis zijn warmte? Of bijvoorbeeld de auto? Hoe goed werkt de isolerende thermoskan nou eigenlijk? Deze vragen kun je beantwoorden met deze infraroodsensor. Door deze aan te sluiten op je Android-apparaat (met micro-usb aansluiting) of Apple-apparaat (met lightning-aansluiting) krijg je inzicht in de warmte van je omgeving.

Bekijk handleiding warmtesensor
Infrarood warmtesensor

Mini-microscoop digitaal

De digitale mini-microscoop is met een usb-aansluiting aan te sluiten op een computer of laptop. Deze microscoop kan tussen de 86x en 457x inzoomen. Hij is dus geschikt om erg ver in te zoomen! Altijd al benieuwd geweest hoe bijvoorbeeld haar of stof er van heel erg dichtbij uitzien? Of hoe een muntstuk van dichtbij eruit ziet?

Bekijk handleiding mini-microscoop
Mini-microscoop digitaal

pH-meter

Wat is zuurder: azijn of citroensap? Sommige dingen kun je niet zo precies meten met je eigen zintuigen, en dan is een pH-meter handig! Deze meter vertelt je precies hoe zuur of basisch de vloeistof is die je meet.

Bekijk handleiding pH-meter
pH-meter

Pocketmicroscoop

Deze microscoop is zo klein dat hij in je hand past. Hij is makkelijk aan te sluiten op apparaten als een smartphone of een tablet. Met deze microscoop kun je tussen de 60x tot 100x inzoomen. Je kunt bijna alles wel onder deze lens leggen! Hoe ziet je huid er eigenlijk ingezoomd uit? Of verschillende materialen zoals metaal of hout? Of, zitten er beestjes op mijn planten? Doordat hij draadloos werkt kun je zelfs op stap met deze microscoop!

Bekijk handleiding pocketmicroscoop
Pocketmicroscoop

Sky Quality Meter

Met de Sky Quality Meter kom je erachter hoeveel lichtvervuiling er écht is in jouw omgeving! Je kunt met deze meter de helderheid van de nachtelijke lucht meten en verschillende locaties met elkaar vergelijken.

Bekijk handleiding Sky Quality Meter
Sky Quality Meter

Slimme stekker

Een slimme stekker kun je tussen een van je apparaten en het stopcontact plaatsen en geeft inzicht in het energieverbruik van dat specifieke apparaat. Dit inzicht zorgt ervoor dat je beter weet wat de kosten zijn per apparaat en helpt je om energie te besparen.

Bekijk handleiding slimme stekker
Slimme stekker

Telescoop

Met deze stoere telescoop kun jij vanuit je eigen tuin de mysterieuze wereld van de ruimte ontdekken! Heb jij bijvoorbeeld wel eens met eigen ogen de orionnevel gezien? Misschien lukt het je zelfs wel om Mars, Jupiter of Saturnus te bekijken!

Bekijk uitgebreide handleiding telescoop
Telescoop

Verrekijker

Iedereen kent de verrekijker. Maar niet iedereen heeft een goed exemplaar in huis. Wil je eens een tijdje ervaren hoeveel meer je ziet van je omgeving met een verrekijker, bijvoorbeeld als je aan het wandelen bent? Grijp dan je kans!

Bekijk handleiding verrekijker
Verrekijker

Waterhardheidsmeter

Wist je dat de hardheid van kraanwater verschilt per locatie in Nederland? En, zou de hardheid van water verschillen tussen kraanwater en water uit een flesje? Met deze sensor kun je dat onderzoeken!

Bekijk handleiding waterhardheidsmeter
Waterhardheidsmeter

Wildcamera

Met deze wildcamera kun je het gedrag van dieren in je achtertuin observeren. Op welke tijdstippen zijn welke dieren actief? De ingebouwde bewegingssensor begint beelden vast te leggen als er een beweging wordt gedetecteerd. Je hoeft de camera dus alleen op een goede plek te plaatsen, en hij doet automatisch de rest! 

Bekijk handleiding wildcamera
Wildcamera

Lenen bij de meet-o-theek

Waar & wanneer

De meet-o-theek bevindt zich in het Smartlab op de 6e verdieping van Forum Groningen. Tijdens de open inloop kun je apparatuur ter plekke lenen of reserveren. Ook kun je hier meer informatie krijgen over het gebruik van de instrumenten.

Het inloopspreekuur is wekelijks op donderdag van 18.00 – 21.00 uur. Eens per maand is de meet-o-theek ook onderdeel van het walk-in programma in het Smartlab, dat elk weekend plaats vindt.

Reserveren & contact

De meet-o-theek is een nieuw initiatief, en de collectie is daarom (nog) niet opgenomen in ons bibliotheeksysteem. Je kunt de instrumenten dan ook (nog) NIET reserveren via onze website. Reserveren kan ter plekke tijdens de inloop én via meetotheek@curiousgroningen.nl.

Terug naar de meet-o-theek

Lenen & retourneren

Je kunt een instrument gratis lenen op vertoon van de Forumpas en ID-bewijs. De medewerker registreert jouw gegevens en de retourdatum op een formulier.
De meeste instrumenten zijn verpakt in een box of koffer, zodat ze niet kapot gaan tijdens het vervoer. Bewaar de verpakking dus goed, want daarin breng je het instrument ook weer terug!
De uitleentermijn is vier weken. Je brengt het instrument – in de oorspronkelijke verpakking – weer terug door het tijdens openingstijden van het Forum in te leveren bij de gele balie in de entreehal. Een medewerker van de meet-o-theek controleert vervolgens op een later moment of alles volledig is en geeft via mail een seintje dat jouw gegevens uit de administratie worden verwijderd. Inleveren tijdens de inloopuren van de meet-o-theek kan uiteraard ook.

De Forumpas

De Forumpas is gratis verkrijgbaar bij de balie in de hal van het Forum. Meer informatie over deze pas vind je hier.

De meet-o-theek is een onderdeel van het project CurioUs?, een samenwerkingsproject om nieuwsgierige noorderlingen enthousiast te maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren.

Meer informatie over CurioUs?

Misschien vind je dit ook leuk

3D-printen@forum: open inloop 3D-printen@forum: open inloop

3D-printen@forum: open inloop

donderdag 29 september 18:00 tot 21:00
Security café Security café

Security café

vrijdag 30 september 14:30 tot 17:00
Walk-in Smartlab Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

zaterdag 1 oktober 12:00 tot 17:00