Raak mij aan! Touch me!
Meetinstrumenten (a - z)
Te lenen bij de meet-o-theek

Meetinstrumenten (a - z)

Amphiro-douchekop

Met de Amphiro-douchekop kun je je energieverbruik per douchebeurt bijhouden. Draai de Amphiro-douchekop op je doucheslang in plaats van je eigen douchekop en meten maar!

Bekijk handleiding Amphiro-douchekop
Amphiro-douchekop

Bat detector

Op zoek naar vleermuizen in je eigen omgeving! De batdetector gaat op zoek naar de geluiden die een vleermuis gebruikt om zijn weg te vinden of eten te zoeken. Afhankelijk van de frequentie waarop je de detector instelt vind je bepaalde vleermuizen bij jou in de buurt.

Bekijk handleiding bat detector
Bat detector

Bodemmeter

Met een bodemmeter kun je de kwaliteit van de grond in jouw tuin of van jouw kamerplanten bepalen. Denk hierbij aan de zuurgraad van de grond en de hoeveelheid vocht in de bodem. 

Bekijk handleiding bodemmeter
Bodemmeter

Co2-meter

Hoe gezond is de lucht bij jou in huis? Zit er genoeg zuurstof in de lucht of een teveel aan CO2 en is het dus tijd om te luchten? Dat kun je meten met een CO2 meter. 

Bekijk handleiding CO2-meter
Co2-meter

Decibelmeter

Met een decibelmeter kun je onderzoeken hoe hard het geluid in je omgeving is. Hoe luid zijn jouw luidsprekers eigenlijk, en hoe goed zijn ze nog te horen in de tuin?

Bekijk handleiding decibelmeter
Decibelmeter

Fijnstofmeter binnen

Met een fijnstofmeter kun je kleine stofdeeltjes in de lucht meten, ook wel fijnstof genoemd. Fijnstof ontstaat tijdens verbrandingsprocessen van brandstoffen, zoals het roken van sigaren/sigaretten, tijdens het koken of het stoken van een open haard. 

Bekijk handleiding fijnstofmeter binnen
Fijnstofmeter binnen

Fijnstofsensor

De fijnstofsensor is een klein grijs doosje dat je ergens binnen of buiten plaatst, en over tijd metingen doet over de luchtkwaliteit. In dit grijze doosje zit een fijnstofsensor en een temperatuur-/luchtvochtigheidssensor. Je kunt het doosje een maand op dezelfde plek laten hangen of eens experimenteren met metingen in verschillende ruimtes: hoe schoon is de lucht in de keuken? Is die schoner dan in de woonkamer? En hoe zit het buitenshuis?

Bekijk handleiding fijnstofsensor
Fijnstofsensor

Infraroodcamera

Met deze infraroodcamera kun je bijvoorbeeld onderzoeken hoe goed jouw huis geïsoleerd is, welke trui nou écht het warmste is of waar de waterleidingen lopen. 

Bekijk handleiding infraroodcamera
Infraroodcamera

Infrarood warmtesensor

Waar verliest je huis zijn warmte? Of bijvoorbeeld de auto? Hoe goed werkt de isolerende thermoskan nou eigenlijk? Deze vragen kun je beantwoorden met deze infraroodsensor. Door deze aan te sluiten op je Android-apparaat (met micro-usb aansluiting) of Apple-apparaat (met lightning-aansluiting) krijg je inzicht in de warmte van je omgeving.

Bekijk handleiding warmtesensor
Infrarood warmtesensor

Lichtmeter

Hoe donkerder hoe fijner je slaapt. Met dit apparaat meet je de hoeveelheid licht in een ruimte en kun je bijvoorbeeld zien hoe donker jouw slaapkamer werkelijk is. 

Bekijk handleiding lichtmeter
Lichtmeter

Luchtvochtigheidsmeter

Een vochtig huis is ongezond. En regelmatig luchten zorgt voor een goed binnenklimaat. Ben jij nieuwsgierig naar de luchtvochtigheid bij jou in huis? Dan is dit het perfecte meetinstrument! Dit apparaat meet namelijk continu de luchtvochtigheid in de ruimte. 

Bekijk handleiding luchtvochtigheidsmeter
Luchtvochtigheidsmeter

Mini-microscoop digitaal

De digitale mini-microscoop is met een usb-aansluiting aan te sluiten op een computer of laptop. Deze microscoop kan tussen de 86x en 457x inzoomen. Hij is dus geschikt om erg ver in te zoomen! Altijd al benieuwd geweest hoe bijvoorbeeld haar of stof er van heel erg dichtbij uitzien? Of hoe een muntstuk van dichtbij eruit ziet?

Bekijk handleiding mini-microscoop
Mini-microscoop digitaal

pH-meter

Wat is zuurder: azijn of citroensap? Sommige dingen kun je niet zo precies meten met je eigen zintuigen, en dan is een pH-meter handig! Deze meter vertelt je precies hoe zuur of basisch de vloeistof is die je meet.

Bekijk handleiding pH-meter
pH-meter

Pocketmicroscoop

Deze microscoop is zo klein dat hij in je hand past. Hij is makkelijk aan te sluiten op apparaten als een smartphone of een tablet. Met deze microscoop kun je tussen de 60x tot 100x inzoomen. Je kunt bijna alles wel onder deze lens leggen! Hoe ziet je huid er eigenlijk ingezoomd uit? Of verschillende materialen zoals metaal of hout? Of, zitten er beestjes op mijn planten? Doordat hij draadloos werkt kun je zelfs op stap met deze microscoop!

Bekijk handleiding pocketmicroscoop
Pocketmicroscoop

Sky Quality Meter

Met de Sky Quality Meter kom je erachter hoeveel lichtvervuiling er écht is in jouw omgeving! Je kunt met deze meter de helderheid van de nachtelijke lucht meten en verschillende locaties met elkaar vergelijken.

Bekijk handleiding Sky Quality Meter
Sky Quality Meter

Slimme stekker

Een slimme stekker kun je tussen een van je apparaten en het stopcontact plaatsen en geeft inzicht in het energieverbruik van dat specifieke apparaat. Dit inzicht zorgt ervoor dat je beter weet wat de kosten zijn per apparaat en helpt je om energie te besparen.

Bekijk handleiding slimme stekker
Slimme stekker

Smartscope

Ben jij benieuwd hoe verschillende objecten uit jouw omgeving er van dichtbij uitzien? Met de Smartscope kan je allerlei objecten in meer detail bekijken! Denk bijvoorbeeld aan een druppel water uit de sloot, afgevallen bloembladeren en de structuur van kleding.

Bekijk handleiding smartscope
Smartscope

Telescoop

Met deze stoere telescoop kun jij vanuit je eigen tuin de mysterieuze wereld van de ruimte ontdekken! Heb jij bijvoorbeeld wel eens met eigen ogen de orionnevel gezien? Misschien lukt het je zelfs wel om Mars, Jupiter of Saturnus te bekijken!

Bekijk uitgebreide handleiding telescoop
Telescoop

Uv-zonnebrandcamera

Met deze uv-camera kun je onderzoeken of je een juiste dekking tegen uv hebt. Check heel makkelijk of je je (opnieuw) moet insmeren, of dat je al goed beschermd bent tegen de zon. 

Bekijk handleiding uv-zonnebrandcamera
Uv-zonnebrandcamera

Verrekijker

Iedereen kent de verrekijker. Maar niet iedereen heeft een goed exemplaar in huis. Wil je eens een tijdje ervaren hoeveel meer je ziet van je omgeving met een verrekijker, bijvoorbeeld als je aan het wandelen bent? Grijp dan je kans!

Bekijk handleiding verrekijker
Verrekijker

Waterhardheidsmeter

Wist je dat de hardheid van kraanwater verschilt per locatie in Nederland? En, zou de hardheid van water verschillen tussen kraanwater en water uit een flesje? Met deze sensor kun je dat onderzoeken!

Bekijk handleiding waterhardheidsmeter
Waterhardheidsmeter

Wildcamera

Met deze wildcamera kun je het gedrag van dieren in je achtertuin observeren. Op welke tijdstippen zijn welke dieren actief? De ingebouwde bewegingssensor begint beelden vast te leggen als er een beweging wordt gedetecteerd. Je hoeft de camera dus alleen op een goede plek te plaatsen, en hij doet automatisch de rest! 

Bekijk handleiding wildcamera
Wildcamera

Lenen bij de meet-o-theek

Waar & wanneer

De meet-o-theek bevindt zich in het Smartlab op de 6e verdieping van Forum Groningen. Tijdens deze open inloop kun je apparatuur ter plekke lenen of reserveren. Ook kun je hier meer informatie krijgen over het gebruik van de instrumenten.

Het inloopspreekuur is wekelijks op donderdag van 18.00 – 21.00 uur. De precieze openingsdata vind je in de agenda.

Uitgeleend, reserveren en wachttijd

Meetinstrumenten lenen wordt steeds populairder. Omdat onze collectie niet eindeloos groot is kan het dus goed voorkomen dat het apparaat dat je op het oog hebt uitgeleend is. Stuur vooraf een mail naar meetotheek@curiousgroningen.nl om te checken of het door jou gewenste apparaat beschikbaar is of om deze te reserveren. Bij erg gewilde apparaten kan het soms even duren voor je aan de beurt bent, net als met populaire romans in de bibliotheek. Heb geduld, je krijgt vanzelf bericht! En wil je gewoon wat informatie of rondneuzen dan ben je altijd welkom tijdens de open inloop op donderdag.

Lenen

Je kunt een instrument gratis lenen op vertoon van de (ook gratis) Forumpas en ID-bewijs. De medewerker registreert jouw gegevens en de retourdatum op een formulier.
De meeste instrumenten zijn verpakt in een box of koffer, zodat ze niet kapot gaan tijdens het vervoer. Bewaar de verpakking dus goed, want daarin breng je het instrument ook weer terug!

Terug naar de meet-o-theek

De Forumpas

De Forumpas is gratis verkrijgbaar bij de balie in de hal van het Forum. Meer informatie over deze pas vind je hier.

Reserveren & contact

De meet-o-theek is een nieuw initiatief, en de collectie is daarom (nog) niet opgenomen in ons bibliotheeksysteem. Je kunt de instrumenten dan ook (nog) NIET reserveren via onze website. Reserveren kan ter plekke tijdens de inloop én via meetotheek@curiousgroningen.nl.

Inleveren

De uitleentermijn is vier weken. Je brengt het instrument – in de oorspronkelijke verpakking – weer terug door het tijdens openingstijden van het Forum in te leveren bij de gele balie in de entreehal. Een medewerker van de meet-o-theek controleert vervolgens op een later moment of alles volledig is en geeft via mail een seintje dat jouw gegevens uit de administratie worden verwijderd. Inleveren tijdens de inloopuren van de meet-o-theek kan uiteraard ook.

Meer informatie over CurioUs?

Misschien vind je dit ook leuk

Walk-in Smartlab Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

za 30 mrt van 11:00 tot 17:00