Raak mij aan! Touch me!

Forum Groningen huisvest de eerste ‘meet-o-theek’ van Nederland. Een plek die nieuwsgierige mensen informeert, inspireert en activeert om met gebruik van wetenschap en technologie actief betrokken te zijn bij de kwaliteit en de verbetering van verschillende aspecten van hun  leefomgeving. Denk aan de luchtkwaliteit of de aanwezigheid van vogels.

Meetinstrumenten lenen en zelf maken

Het is een plek waar je meetinstrumenten kunt lenen, kunt leren om deze zelf te maken en waar je informatie krijgt. Het openingsweekend staat in het teken van kick-off en kennismaking. Kom gerust kijken!

Onderdeel van CurioUs?

De Meet-o-theek is een onderdeel van het project CurioUs?, een samenwerkingsproject om nieuwsgierige noorderlingen enthousiast te maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren.

Dinsdag 26 oktober
17:00 tot 20:00
Smartlab
Dinsdag 9 november
17:00 tot 20:00
Smartlab
Dinsdag 23 november
17:00 tot 20:00
Smartlab
Dinsdag 7 december
17:00 tot 20:00
Smartlab
Dinsdag 21 december
17:00 tot 20:00
Smartlab

Lenen bij de meet-o-theek

Waar & wanneer

De meet-o-theek bevindt zich in het Smartlab op de 6e verdieping van Forum Groningen. Tijdens deze open inloop kun je apparatuur ter plekke lenen of reserveren. Ook kun je hier meer informatie krijgen over het gebruik van de instrumenten.

Het inloopspreekuur is tweewekelijks op dinsdag van 17.00 – 20.00 uur. De precieze openingsdata vind je onderin de agenda.

Reserveren & contact

De meet-o-theek is een nieuw initiatief, en de collectie is daarom (nog) niet opgenomen in ons bibliotheeksysteem. Je kunt de instrumenten dan ook (nog) NIET reserveren via onze website. Reserveren kan ter plekke tijdens de inloop én via meetotheek@forum.nl.

Lenen & retourneren

Je kunt een instrument gratis lenen op vertoon van de Forumpas en ID-bewijs. De medewerker registreert jouw gegevens en de retourdatum op een formulier.
De meeste instrumenten zijn verpakt in een box of koffer, zodat ze niet kapot gaan tijdens het vervoer. Bewaar de verpakking dus goed, want daarin breng je het instrument ook weer terug!
De uitleentermijn is vier weken. Je brengt het instrument – in de oorspronkelijke verpakking – weer terug in het Smartlab. Bij het inleveren ontvang je het uitleenformulier, en worden jouw gegevens uit de administratie verwijderd.

De Forumpas

De Forumpas is gratis verkrijgbaar bij de balie in de hal van het Forum. Meer informatie over deze pas vind je hier.

De te lenen meetinstrumenten (a-z)

Bat detector

Op zoek naar vleermuizen in je eigen omgeving! De batdetector gaat op zoek naar de geluiden die een vleermuis gebruikt om zijn weg te vinden of eten te zoeken. Afhankelijk van de frequentie waarop je de detector instelt vind je bepaalde vleermuizen bij jou in de buurt.

Bekijk handleiding bat detector

Decibelmeter

Met een decibelmeter kun je onderzoeken hoe hard het geluid in je omgeving is. Hoe luid zijn jouw luidsprekers eigenlijk, en hoe goed zijn ze nog te horen in de tuin?

Bekijk handleiding decibelmeter

Digitale mini-microscoop

De digitale mini-microscoop is met een usb-aansluiting aan te sluiten op een computer of laptop. Deze microscoop kan tussen de 86x en 457x inzoomen. Hij is dus geschikt om erg ver in te zoomen! Altijd al benieuwd geweest hoe bijvoorbeeld haar of stof er van heel erg dichtbij uitzien? Of hoe een muntstuk van dichtbij eruit ziet?

Bekijk handleiding mini-microscoop

Fijnstofsensor

De fijnstofsensor is een klein grijs doosje dat je ergens binnen of buiten plaatst, en over tijd metingen doet over de luchtkwaliteit. In dit grijze doosje zit een fijnstofsensor en een temperatuur-/luchtvochtigheidssensor. Je kunt het doosje een maand op dezelfde plek laten hangen of eens experimenteren met metingen in verschillende ruimtes: hoe schoon is de lucht in de keuken? Is die schoner dan in de woonkamer? En hoe zit het buitenshuis?

Bekijk handleiding fijnstofsensor

Infrarood warmtesensor

Waar verliest je huis zijn warmte? Of bijvoorbeeld de auto? Hoe goed werkt de isolerende thermoskan nou eigenlijk? Deze vragen kun je beantwoorden met deze infraroodsensor. Door deze aan te sluiten op je Android-apparaat (met micro-usb aansluiting) of Apple-apparaat (met lightning-aansluiting) krijg je inzicht in de warmte van je omgeving.

Bekijk handleiding warmtesensor

pH-meter

Wat is zuurder: azijn of citroensap? Sommige dingen kun je niet zo precies meten met je eigen zintuigen, en dan is een pH-meter handig! Deze meter vertelt je precies hoe zuur of basisch de vloeistof is die je meet.

Bekijk handleiding pH-meter

Pocketmicroscoop

Deze microscoop is zo klein dat hij in je hand past. Hij is makkelijk aan te sluiten op apparaten als een smartphone of een tablet. Met deze microscoop kun je tussen de 60x tot 100x inzoomen. Je kunt bijna alles wel onder deze lens leggen! Hoe ziet je huid er eigenlijk ingezoomd uit? Of verschillende materialen zoals metaal of hout? Of, zitten er beestjes op mijn planten? Doordat hij draadloos werkt kun je zelfs op stap met deze microscoop!

Bekijk handleiding pocketmicroscoop

Sky Quality Meter

Met de Sky Quality Meter kom je erachter hoeveel lichtvervuiling er écht is in jouw omgeving! Je kunt met deze meter de helderheid van de nachtelijke lucht meten en verschillende locaties met elkaar vergelijken.

Bekijk handleiding Sky Quality Meter

Slimme stekker

Een slimme stekker kun je tussen een van je apparaten en het stopcontact plaatsen en geeft inzicht in het energieverbruik van dat specifieke apparaat. Dit inzicht zorgt ervoor dat je beter weet wat de kosten zijn per apparaat en helpt je om energie te besparen.

Bekijk handleiding slimme stekker

Telescoop

Met deze stoere telescoop kun jij vanuit je eigen tuin de mysterieuze wereld van de ruimte ontdekken! Heb jij bijvoorbeeld wel eens met eigen ogen de orionnevel gezien? Misschien lukt het je zelfs wel om Mars, Jupiter of Saturnus te bekijken!

Bekijk uitgebreide handleiding telescoop

Verrekijker

Iedereen kent de verrekijker. Maar niet iedereen heeft een goed exemplaar in huis. Wil je eens een tijdje ervaren hoeveel meer je ziet van je omgeving met een verrekijker, bijvoorbeeld als je aan het wandelen bent? Grijp dan je kans!

Bekijk handleiding verrekijker

Waterhardheidsmeter

Wist je dat de hardheid van kraanwater verschilt per locatie in Nederland? En, zou de hardheid van water verschillen tussen kraanwater en water uit een flesje? Met deze sensor kun je dat onderzoeken!

Bekijk handleiding waterhardheidsmeter

Wildcamera

Met een wildcamera kun je het gedrag van dieren in je achtertuin observeren. De ingebouwde bewegingssensor legt beelden vast als er beweging wordt gedetecteerd. Je hoeft 'm dus alleen op een goede plek te plaatsen, de camera doet de rest!

Bekijk handleiding wildcamera
Dinsdag 26 oktober
17:00 tot 20:00
Smartlab
Dinsdag 9 november
17:00 tot 20:00
Smartlab
Dinsdag 23 november
17:00 tot 20:00
Smartlab
Dinsdag 7 december
17:00 tot 20:00
Smartlab
Dinsdag 21 december
17:00 tot 20:00
Smartlab

Dit is ook leuk

Meetactie Onze lucht: fijnstof in de lucht

Meetactie Onze lucht: fijnstof in de lucht

Hoe schoon is de lucht in jouw buurt?

CurioUs?

CurioUs?

Word burgerwetenschapper!