Raak mij aan! Touch me!
Momenteel werken we aan de website. Werkt de website niet goed? Verwijder je cookies & browsergeschiedenis.
Over CurioUs?

Over CurioUs?

Wat is CurioUs? en waarom bestaat het? Hier vind je antwoord op deze vragen.

Wil je weten welke meetacties eraan komen?

Wat is CurioUs?

CurioUs? is een initiatief van Science LinX (Faculteit Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), de Aletta Jacobs School of Public Health en Forum Groningen. CurioUs organiseert onder meer mini-colleges en walk-ins waar bezoekers zonder drempel kunnen kijken, informatie op kunnen doen en zelf kunnen experimenteren.

De meet-o-theek in het Forum hoort ook bij CurioUs. Dit is de eerste meet-o-theek van Nederland en dé plek waar je meetinstrumenten kunt lenen om jouw eigen leefomgeving in kaart te brengen en soms zelfs te verbeteren. Ook is het een plek waar je informatie kan krijgen en kunt leren om zelf meetinstrumenten te maken.

Naast deze activiteiten organiseert CurioUs meetacties of sluit aan bij een bestaand onderzoek om zo samen met jou meer inzicht te krijgen in onze leefomgeving.

Waarom bestaat CurioUs?

Je leest het goed, CurioUs doet ontzettend veel, maar waarom? Met verschillende activiteiten wil CurioUs nieuwsgierige noorderlingen enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek om zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen, inzicht te krijgen en te verbeteren.

Als burger kan jij meedoen, betrokken en bewuster worden van je eigen leefomgeving en nog belangrijker op een enthousiaste en leuke manier kennis op doen! Op de CurioUs-kaart verzamelen we de resultaten van alle meetacties.

'CurioUs?' is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Google Data Centers Grants.

Jouw onderzoeksproject als meetactie van CurioUs?

Vele helpende handen bij jouw onderzoek? Het kan! CurioUs koppelt wetenschappers en burgerwetenschappers in Noord-Nederland aan elkaar om samen onderzoek te doen.

Zo verzamelden geïnteresseerde burgers uit Noord-Nederland gegevens voor het onderzoek van Allard Roest naar hittestress, fotografeerden spinnenliefhebbers kruisspinnen voor het onderzoek van Martine Maan en bouwden meer dan duizend Noorderlingen een fijnstofmeter om de luchtkwaliteit in de regio in kaart te brengen.

Heb jij een onderzoek dat interessant is voor het grote publiek? Waarbij nieuwsgierige noorderlingen onderzoek doen in hun eigen leefomgeving of naar hun gezondheid? En kun je wel wat hulp uit de regio gebruiken? Neem contact op met Maaike Muller van Aletta Jacobs School of Public Health of Niels Alberts van Science LinX.
 

CurioUs-kaart

Activiteiten voor nieuwsgierige noorderlingen