Raak mij aan! Touch me!

Meetactie Adaptatie

De herfst is spinnentijd! Spinnen - in dit geval kruisspinnen - lenen zich goed voor onderzoek naar evolutionaire aanpassing van dieren aan de stad. Ze zijn goed zichtbaar en zitten min of meer stil (dit is erg praktisch voor onderzoek). Bovendien zijn er aanwijzingen dat stadse spinnen verschillen van hun soortgenoten buiten de stad, in kleur, grootte en de structuur van het web.

CurioUs sluit met deze vijfde meetactie aan bij het onderzoek van Martine Maan die verschillen tussen kruisspinnen en hun web in stedelijke gebieden in Noord-Nederland wil vergelijken met die van het platteland. De uitkomsten van de meetactie worden aan het einde van de meetperiode verzameld en in kaart gebracht door de onderzoekers. De uitkomsten worden ook zichtbaar gemaakt op de CurioUs-kaart.

Wil je meedoen?

Heb je altijd eens spinnen met meer aandacht willen bekijken? Grijp dan jouw kans en meld je aan via deze webpagina. Je krijgt een kleurenkaart toegestuurd en informatie over de app waarmee we de data gaan verzamelen. We gaan meten tussen 18 september en 23 oktober.

In de Walk-in in het Smartlab, in het weekend van 18/19 september staan we ook stil bij deze actie en zijn er medewerkers van de meet-o-theek om je te informeren en eventuele vragen te beantwoorden.

Meld je aan voor de meetactie

8713

Talks: Aanpassen of uitsterven?

Wist je dat stadse kruisspinnen verschillen van hun soortgenoten buiten de stad? Klimaatverandering en verstedelijking dwingen dieren en planten om zich aan te passen. Boswachter Arjan Postma en prof. Dr. Martine Maan vertellen je er alles over.

Wat is CurioUs?

CurioUs is een initiatief van Science LinX, Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. CurioUs organiseert mini-colleges, meetacties en walk-ins waar bezoekers zonder drempel kunnen kijken, informatie op kunnen doen en zelf kunnen experimenteren.

Misschien vind je dit ook leuk?

3D-printen@Forum: open inloop

3D-printen@Forum: open inloop

donderdag 23 september 18:00 tot 21:00
Meet-o-theek: open inloop

Meet-o-theek: open inloop

dinsdag 28 september 17:00 tot 20:00
Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

zaterdag 25 september 11:00 tot 17:00