Raak mij aan! Touch me!

Wist je dat stadse kruisspinnen verschillen van hun soortgenoten buiten de stad? Klimaatverandering en verstedelijking dwingen dieren en planten om zich aan te passen. Boswachter Arjan Postma en prof. Dr. Martine Maan vertellen je er alles over.

Dieren en planten passen zich aan aan hun omgeving. Dit is een doorlopend proces dat doorgaans over vele generaties verloopt en dan we kennen onder de term evolutie. Maar kan het aanpassen ook sneller? Bijvoorbeeld omdat de omgeving zo snel verandert dat er niets anders op zit dan mee veranderen?

Steden nemen in het landschap steeds meer ruimte in beslag. Het stadse milieu is duidelijk anders dan daarbuiten. Door het vele steen en asfalt, en de versnippering van het groen, heeft de stad veel variatie. In de zomer kunnen pleinen en straten flink heet worden, terwijl de parken koel blijven. Daarnaast hebben factoren als kunstlicht, verkeerslawaai en de aanwezigheid van mensen invloed op plant en dier.

We weten dat sommige vogels in de stad met hogere tonen zingen dan hun soortgenoten elders, om boven het lawaai uit te komen. En veel stadse dieren zijn minder schuw dan hun soortgenoten buiten de stad. Zijn dit voorbeelden van snelle evolutie, of leren dieren om zich anders te gedragen in een stadse omgeving? Hoe doen ze dat? En kunnen we zulke vormen van evolutie ook in onze eigen tuin waarnemen?

In de mini-colleges van boswachter Arjan Postma en onderzoeker Martine Maan bespreken we de aanpassingen van dieren aan hun omgeving, en specifiek de aanpassingen aan het stadse milieu.

 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor CurioUs? - Aanpassen of uitsterven?.

Arjan Postma

Arjan Postma heeft een passie voor de Nederlandse natuur. Hij is freelance boswachter, auteur van natuurboeken en verhalenverteller. Arjan zit vol met verhalen over de natuur die hij heeft opgedaan tijdens zijn werk als boswachter en op excursies. In 2014 publiceerde hij zijn eerste boek: Buiten! Daarna volgden Buiten met je hond!, Buiten gebeurt het en in 2020 verscheen zijn vierde boek: Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen. Arjan is verder bekend vanwege zijn regelmatige optredens in ‘’De Wereld Draait Door” en “RTL Late Night”. Daarnaast werkte Arjan mee aan programma's als ‘Het Zijn Net Mensen’, ‘Wie overleeft Nederland?’, ‘Open het Bos’ en ‘Lang leve de lente’ en was hij kandidaat in 'De Slimste Mens'.

Arjan Postma

Martine Maan

Martine Maan (adjunct hoogleraar bij het onderzoeksinstituut GELIFES van de Rijksuniversiteit Groningen) bestudeert het gedrag, de ecologie en evolutie van dieren. Een belangrijk accent in haar onderzoek en onderwijs betreft de impact van individueel gedrag op evolutionaire processen, en de evolutie van gedrag zelf. Ze promoot actief wetenschap bij het publiek door middel van online lessen over biodiversiteit voor basisschoolkinderen en bijdragen aan het RUG Studium Generale 'Kenniscafé'. Ook was ze een van de initiatiefnemers van het ‘Zernike Ecologie Project’ dat ecologisch onderzoek en onderwijs wil integreren met natuurontwikkeling op de RUG-campus.

Martine Maan

Meetactie Adaptatie

Doe mee met de meetactie en sluit aan bij het onderzoek van Martine Maan dat verschillen tussen kruisspinnen en hun web in stedelijke gebieden in Noord-Nederland wil vergelijken met die van het platteland. Aanmelden kan vanaf 1 september.

Meetactie Adaptatie