Raak mij aan! Touch me!
Meetactie Meet de regen

Meetactie Meet de regen

Doe mee aan een onderzoek van de Hanzehogeschool Groningen en meet de regenval in jouw tuin of op jouw balkon.

Hevige regenbuien of juist langdurige droogte. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreem veel of juist heel weinig neerslag. 

CurioUs is in het najaar van 2022 aangehaakt bij het onderzoek van Floris Boogaard en Allard Roest van de Hanzehogeschool Groningen. Zij willen heel precies in kaart brengen waar hoeveel regen valt. √Čn hoeveel overlast dat geeft. Help mee met het onderzoek, zet een regenmeter in de tuin. Zo kom je er meteen achter wat jij zelf kunt doen om slim met regen om te gaan en kraanwater te besparen.

Hoe werkt het?

  • Vier keer per jaar wordt een week lang de regen gemeten. De eerste meetweek is geweest, de tweede vindt plaats van 16 t/m 23 maart . Wil je nog aanhaken, dan kan dat alleen als je zelf een regenmeter hebt. Meld je dan aan via de knop hieronder.
  • De regenmeter plaats je in je tuin of op je balkon. 
  • Het is de bedoeling dat je gedurende een heel jaar (herfst, winter, voorjaar, zomer) vier keer een week lang dagelijks de regenmeter uitleest.
  • De waarden vul je in op een formulier, en eens per week (of elke dag) vul je deze in via de linkjes die je van ons gemaild krijgt (zie ook handleiding (PDF)).
  • De eerste meetweek is geweest, de tweede komt waarschijnlijk in februari. Hierover ontvang je bericht.

Meetresultaten

De resultaten van jouw metingen zijn terug te vinden op de CurioUs-kaart

Wil je nog meedoen?

Handleiding bij de meetactie

In de handleiding (PDF) kun je lezen hoe je te werk gaat: waar plaats je de regenmeter, op welk moment lees je deze uit, hoe werkt het invullen in de app of op de website etc. Ook vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. Kom je er nog niet uit? Stuur dan een mail naar meetactie@curiousgroningen.nl.

 

Bekijk en download de handleiding week 2

CurioUs-kaart

Misschien vind je dit ook leuk

Meet-o-theek: open inloop Meet-o-theek: open inloop

Meet-o-theek: open inloop

donderdag 23 maart 18:00 tot 21:00
Walk-in Smartlab Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

zaterdag 25 maart 11:00 tot 17:00