Jeff Lowenfels
Het bodemvoedselweb : alle kleine beestjes helpen
De wormentelling was een groot succes. Honderden mensen uit heel Nederland droegen een steentje bij aan het onderzoek van bioloog Jeroen Onrust.
Regenwormen doen belangrijk werk. Ze breken dode plantenresten af waardoor voedingsstoffen door anderen gebruikt kunnen worden. Op hun beurt dienen regenwormen als voedsel voor egels, mollen en vogels. Zo spelen ze een grote rol in de voedselvoorziening van mens en dier. Door het vele graafwerk houden de regenwormen de bodem luchtig en gezond. Hierdoor kan de bodem beter water vasthouden en afvoeren. En dat is belangrijk, nu droogte of juist flinke buien vaker voorkomen door klimaatverandering.
Dat de regenworm belangrijk is, dat weten we, maar gek genoeg weten we niet hoeveel wormen waar zitten en dus hoe gezond de bodem is. Dat is de grote vraag waar Jeroen Onrust antwoord op wil vinden.
In het weekend van 9 en 10 april hebben honderden mensen meegedaan aan de wormentelling. Zij doken allemaal in de grond van hun moestuin, gazon, border of directe omgeving om te kijken hoeveel wormen ze aantroffen. Het was een groot succes. De resultaten van de telling zijn te zien op de CurioUs-kaart onderaan deze pagina. Jeroen Onrust dook in alle data om conclusies te trekken. Bekijk deze via de knop hieronder.
Omdat onze oproep zoveel enthousiaste tellers opleverde zijn we aan het kijken of we het onderzoek volgend jaar kunnen herhalen. Uiteraard hebben we jullie hulp en inzet dan weer nodig. Meld je aan voor de CurioUs-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van aankomende acties en activiteiten rond burgerwetenschapsprojecten.
Bioloog Jeroen Onrust heeft een grote fascinatie voor vogels, en dan met name voor de manier waarop hun gedrag en verspreiding worden bepaald door het voedsel dat ze eten. Voor zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht Jeroen de belangrijkste prooi van weidevogels: de regenworm. Hij ontdekte niet alleen veel over de interactie tussen weidevogels en regenwormen, maar ook over het gedrag van het beestje en de invloed die boeren hierop hebben.
Tegenwoordig is Jeroen werkzaam als postdoctoraal onderzoeker binnen het Grutto Landschap Project. Hij verdiept zich onder andere in de relatie tussen de aanwezigheid van bepaalde soorten regenwormen en de staat van ons landschap. Door de Wormentelling van CurioUs? hoopt Jeroen meer inzicht te krijgen in de gesteldheid van de o zo belangrijke, maar toch wel ondergewaardeerde diertjes in ons land.
Wil je dieper in de wormenwereld van Jeroen Onrust duiken? Bekijk dan de mooie zoekkaart!
CurioUs is een initiatief van Science LinX, Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. CurioUs organiseert mini-colleges, meetacties en walk-ins waar bezoekers zonder drempel kunnen kijken, informatie op kunnen doen en zelf kunnen experimenteren.