Raak mij aan! Touch me!

Inspirerende avond met sprekers en projecten over toepassingen van AI in de media.

In een wereld die overspoeld wordt met informatie is vertrouwen een ongrijpbaar goed geworden. Burgers worstelen met hun scepsis ten opzichte van de publieke media, journalistiek en de maatschappij zelf. De journalistiek - ooit gerespecteerd als bolwerk van de waarheid - bevindt zich nu in verraderlijke wateren vol scepsis en wantrouwen. Daarbovenop stroomt het internet vol met neppe foto’s, video’s en stemopnames door de snelle opkomst van generatieve AI. 

Tijd om de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en de media kritisch tegen het licht te houden. Hoe verhouden wij ons als publieke omroepen tot AI? Zijn onze richtlijnen en journalistieke principes nog toepasselijk? Zou AI een kracht kunnen zijn die de publieke zaak ten goede komt en het vertrouwen in media en journalistiek kan herdefiniëren? 

In Publieke Pioniers #5 – Trust me AI know landt VPRO Medialab in Groningen om samen met studenten van de RUG en Hanzehogeschool te onderzoeken hoe AI nieuwe mogelijkheden biedt voor co-creatie en radicale transparantie. Tijdens deze publieksavond bespreken we met experts, mediamakers en het publiek hoe AI het vertrouwen in de media en de samenleving juist zou kunnen bevorderen, door bijvoorbeeld met AI te innoveren in open-source intelligence, real-time fact-checking, proof-of-provenance, content verificatie, moderatie en meer. Vanaf 20.30 uur ben je welkom voor een heerlijke borrel in de Newsroom.

Moderatie:
De moderator van de avond is Laurens Vreekamp. Hij is journalist, design thinker en oprichter van de Future Journalism Today Academy.

Panelgesprek:
Laurens gaat o.a. in gesprek met panelleden Shuchen Tan (VPRO Tegenlicht), Ali Haselhoef (KRO-NCRV) en Jelle Dijkstra (NOS online). 

Keynotes:
Sprekers Yael de HaanDries Depoorter en Marieke Kuypers nemen je mee in hun verhaal over AI en vertrouwen. Yael houdt zich bezig met vraagstukken over onder andere vertrouwen en de rol van AI binnen de journalistiek. Dries is een kunstenaar die thema's behandelt als privacy, kunstmatige intelligentie, surveillance en sociale media. Marieke is journalist en social media specialist.

Trust me AI know wordt georganiseerd in samenwerking met VPRO Medialab. Meer informatie over Publieke Pioniers (initiatief van VPRO Medialab en NPO Innovatie) vind je hier

Agenda

Dinsdag 28 mei
19:00 tot 20:30
Rabo Studio
Gratis

Laurens Vreekamp is journalist, design thinker en oprichter van de Future Journalism Today Academy. In 2022 kwam zijn boek the Art of AI uit, een praktisch boek over AI en machine learning. Laurens werkt als onafhankelijk researcher, docent en designer onder meer met RTL Nieuws, Nu.nl, NPO Radio 1 en KRO-NCRV.

 

 

18208

Dries Depoorter is een kunstenaar die thema's behandelt als privacy, kunstmatige intelligentie, surveillance en sociale media. Depoorter maakt interactieve installaties, apps en games. Een voorbeeld is The Follower, waarbij hij openbare camera’s en AI gebruikt om te vinden hoe een Instagram-foto is genomen. En, The Flemish Scrollers, waarbij met behulp van AI Belgische politici automatisch getagd worden wanneer zij naar hun telefoon staren tijdens werk. 

 

18192

Marieke Kuypers is journalist en social media specialist. Haar expertise: het factchecken van desinformatie. Ze heeft 100.000 volgers op TikTok, werkte als redacteur en social coördinator bij NOS op 3, NOS Stories, VPRO en Pointer en hostte samen met Samya Hafsaoui en Timo Harmelink de podcast Internetten, waar ze wekelijks het beste en het slechtste van het internet besprak. Marieke werkt op dit moment voor Nieuwscheckers. Tijdens het Skepsiscongres ontving zij de Piramidependel 2022 — erkenning voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij het uitdragen van het skeptisch gedachtegoed.

18203

Ali Haselhoef is online conceptontwikkelaar. Haar werk bestaat uit het ontwikkelen en begeleiden van innovatieve online concepten voor journalistieke programma’s. De afgelopen jaren deed Ali klussen voor Mediamatic, AVRO, VARA, VPRO en Algemeen Dagblad. Op dit moment werk ze voor de KRO-NCRV en ontwikkeld nieuwe strategieën voor Brandpunt en Eva Jinek.

 

18194
Talk Michiel Hoving: Varkentje Rund Talk Michiel Hoving: Varkentje Rund

Talk Michiel Hoving: Varkentje Rund

vr 24 mei van 16:00 tot 16:45
Masterclass Bill Plympton Masterclass Bill Plympton

Masterclass Bill Plympton

za 25 mei van 14:00 tot 15:30
Framed Talkshow Framed Talkshow

Framed Talkshow

za 25 mei van 17:00 tot 17:45
EU Debate: Why should you vote? EU Debate: Why should you vote?

EU Debate: Why should you vote?

ma 27 mei van 20:00 tot 21:30
Publieke Pioniers #5 Trust me AI know Publieke Pioniers #5 Trust me AI know

Publieke Pioniers #5 Trust me AI know

di 28 mei van 19:00 tot 20:30
Podcast Lezen is Vurrukkulluk Podcast Lezen is Vurrukkulluk

Podcast Lezen is Vurrukkulluk

do 30 mei van 20:00 tot 21:10
Lale Gül Lale Gül

Lale Gül

zo 2 jun van 16:00 tot 17:30
Michiel Vos: Vos in de VS Michiel Vos: Vos in de VS

Michiel Vos: Vos in de VS

do 13 jun van 20:00 tot 21:15
Gezinnen van nu Gezinnen van nu

Gezinnen van nu

ma 17 jun van 20:00 tot 21:30
Maandelijkse Flanor lezing Maandelijkse Flanor lezing

Maandelijkse Flanor lezing

di 18 jun van 20:00 tot 21:30

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >