Raak mij aan! Touch me!

Staan de democratie, de veiligheid en de eenheid van Europa op de tocht?

Of vormen de bedreigingen juist een aanleiding om verschillen te overbruggen en meer samen op te trekken? Met kenners en journalisten beschouwen we de toekomst van Europa door de belangrijkste actuele kwesties te duiden.

De oorlog in Oekraïne heeft Europa flink opgeschud. Onze veiligheid is niet langer vanzelfsprekend en de meeste landen en inwoners voelen (weer) het belang van samenwerking op het continent. Er zijn echter meer ontwikkelingen die de eenheid van Europa op de proef stellen: de opkomst van autoritaire leiders als Orban en andere rechts-conservatieve bewegingen, nieuwe spanningen op de Balkan en de aanhoudende druk aan de grenzen door migratie.

De gasten die aanschuiven zijn Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius, Europa-correspondent bij Nieuwsuur Saskia Dekkers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis Mathieu Segers en Balkandeskundige Niké Wentholt. De host van de avond is Nieuwsuur-presentator en verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal. Scroll naar beneden om ze beter te leren kennen.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor De toekomst van Europa.

Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius is bekend van televisieseries als Grensland en De bergen achter Sotsji. Voor zijn werk als journalist en correspondent verbleef hij langere tijd in Rusland en reisde hij de buurlanden door. Momenteel staat hij in het theater met Grensland – een collegetour waarin hij het publiek meeneemt langs de grenzen van Oekraïne en Rusland.

Jelle Brandt Corstius

Mathieu Segers

Mathieu Segers is hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Maastricht University. Zijn werk Reis naar het continent. Nederland en de Europese Integratie 1950 tot heden won in 2013 de prijs voor het beste politieke boek. Verder is hij columnist bij De Groene Amsterdammer en Het Financieele Dagblad. Ook produceert hij de podcast Café Europa, waarin hij duiding geeft aan het laatste Europese nieuws.

Mathieu Segers

Saskia Dekkers

Als Europa-correspondent bij Nieuwsuur reist Saskia Dekkers al jarenlang door Europa. In het kader van de vluchtelingencrisis bezoekt ze regelmatig de grenzen van de Europese Unie. Hier maakte ze onder andere reportages over de erbarmelijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen op Lesbos, alsook over het toenemende antimigrantensentiment in de grenslanden.

 Saskia Dekkers

Niké Wentholt

Historicus Niké Wentholt promoveerde in 2019 met haar proefschrift Overcoming history, becoming European? Politics of the past and European Union accession in Bulgaria and Serbia. Ze deed veel onderzoek naar nationalisme en rechts-extremistische en gewelddadige groeperingen op de Balkan.

Niké Wentholt

Eelco Bosch van Rosenthal (host)

Eelco Bosch van Rosenthal is presentator van Nieuwsuur. Eerder was hij Amerika-correspondent voor de NOS en maakte hij verschillende documentaires over het land, waaronder Droomland Amerika en De slag om Texas.

 Eelco Bosch van Rosenthal (host)

Boeken over Europa

  • Nederland ; Europese integratie ; 1951-2000 ; 2001-2020
Mathieu Segers,
Reis naar het continent [Boek] : Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden
  • Europese Unie ; Toekomst ; Kritiek
P.J.G. Tang,
Dijk van Europa [Boek] : kunnen we de Europese Unie nieuw elan geven?
  • Europa ; 20e eeuw
Geert Mak,
In Europa [Boek] : reizen door de twintigste eeuw I
  • Europese Unie ; Internationale economische politiek
Rob de Wijk,
De slag om Europa [Boek] : hoe China en Rusland ons continent uit elkaar spelen
  • Europese Unie ; Verhalen
Tijn Sadée, Bert van Slooten
Het Brusselse moeras [Boek] : achter de schermen van de macht in Europa
  • Europese Unie
John Pinder, Simon Usherwood ; Cornelis van Ginneken
Europese Unie [Boek]
  • Midden-Europa ; Geschiedenis ; opstellen ; Habsburgse Huis ; Europese Unie
Caroline de Gruyter,
Beter wordt het niet [Boek] : een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie
  • Europese Unie ; Politieke geografie ; Coronavirus ; Politieke aspecten
Luuk van Middelaar,
Een Europees pandemonium [Boek] : kwetsbaarheid en politieke kracht
  • Europa
Hendrik Vos, Anni Van Landeghem
Dit is Europa [Boek] : eindredactie: Anni Van Landeghem

Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door Europe Direct. Europe Direct Groningen is de toegangspoort tot de Europese Unie voor inwoners van stad en ommeland. Ze verstrekken algemene EU-informatie en ze organiseren debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren.

meer info
974

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >