Raak mij aan! Touch me!

Vijf keer per jaar verzorgt regisseur Martin Koolhoven een bevlogen filmcollege over één van zijn persoonlijke favoriete filmhelden. Aansluitend wordt een bijpassende film getoond, door Martin zelf uitgekozen.

Een ticket geeft toegang tot de talk en de film. Het programma begint in de Rabo Studio, daarna loop je naar een van onze filmzalen om de film te zien.

Extra tickets beschikbaar!

Uitverkocht? Geen zorgen, er zijn extra tickets beschikbaar! Selecteer hieronder een ticket voor de Newsroom voor toegang tot de talk en de film. Je ticket wordt bij aankomst gescand in de Newsroom. Vervolgens loop je door naar de Rabo Studio voor de talk van Martin Koolhoven. 

Na het filmcollege kijken mensen met een Newsroom ticket de film in Camera 4 in plaats van in Camera 5.

Vrijdag 7 juni
19:30 tot 23:15
James Bond / From Russia with Love
Rabo Studio
€ 17,50
19:30 tot 23:15
[Extra tickets] James Bond / From Russia with Love
Newsroom
€ 17,50
Vrijdag 6 september
19:30 tot 23:01
Alfred Hitchcock / Notorious
Rabo Studio
€ 17,50
Vrijdag 29 november
19:30 tot 00:24
Stanley Kubrick / Barry Lyndon
Rabo Studio
€ 17,50

James Bond / From Russia with Love | Vrijdag 7 juni

Martin Koolhoven over het thema James Bond: “Vorig jaar vond ik de James Bond-avond (die zodra de kaartverkoop online kwam, direct was uitverkocht) écht ontzettend leuk. Ik heb bijna anderhalf uur geluld, maar mijn verhaal had makkelijk twee keer zo lang kunnen duren. De nadruk lag op de acteurs die Bond speelden, maar het had over zoveel kunnen gaan. Ik had een uur lang over de Bond-girls kunnen praten of over de gadgets. Ik had de beste villains kunnen bespreken of de stunts kunnen analyseren. Maar toen het Forum vroeg of ik een extra Bond-editie wilde doen, wist ik direct wat ik dit keer wilde laten zien: de pre-title sequences. Het is een van de dingen waar ik me bij elke Bondfilm het meest op verheug: de scènes voor de titels beginnen.”

From Russia with Love (1963)

Na Martins filmcollege kijken we From Russia with Love. "De film is de tweede in de franchise en staat (terecht) bekend als één van de beste Bond-films die er ooit is gemaakt is. From Russia with Love is niet alleen de eerste keer dat de reeks een scène voor de titelsequentie stopte, het is ook de eerste keer dat ze een echte Bond-song hadden. Maar de film introduceert nog veel meer dingen die Bond-tropes zouden worden, zoals het personage Ernst Blofeld. Sean Connery is in vorm als 007, maar niet alleen hij. Robert Shaw is one hell of a villain, Daniela Bianchi een geweldige Bondgirl, Pedro Armendáriz is supercharmant en Lotte Lenya zal voor altijd herinnerd blijven als de bloeddorstige en sadistische Rosa Klebb.”

Engels gesproken en Nederlands ondertiteld
Duur film: 115 minuten

Tijdschema 7 juni

19.30 uurStart filmcollege 
20.45 uurPauze
21.15 uurFrom Russia with Love in Camera 5
23.10 uurEinde
From Russia with Love (1963)

Alfred Hitchcock / Notorious | Vrijdag 6 september

Martin Koolhoven over Alfred Hitchcock: “Hitchcock behoeft geen introductie, zou je zeggen. The master of suspense wordt nog steeds gezien als een van de belangrijkste regisseurs ooit en zijn invloed is nog steeds te zien in de hedendaagse cinema. Nog altijd hoor je bij spannende ontknopingen van voetbalwedstrijden ‘Hitchcock had het niet kunnen bedenken’ - wat onzin is, maar aangeeft hoe groot zijn impact was en hoe relevant hij nog steeds is. Het wordt lastig kiezen, maar ik zal een aantal van zijn beroemdste set-pieces laten zien en proberen uit te leggen wat er zo uniek aan hem was.”

Notorious (1946)

Na Martins filmcollege kijken we Notorious. "Notorious is mijn favoriete Hitchcock. De film is zowel superspannend als über-romantisch en heel vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard. En wat een sterrenkoppel: niemand minder dan Cary Grant en Ingrid Bergman zijn in bloedvorm in deze suspensevolle spionnenthriller, die je gezien moet hebben. Zijn MacGuffin (ik leg in de introductie wel uit wat dat is) was dit hier uranium, waarmee Hitch zichzelf in de nesten werkte. Dat goedje was toen nog supergeheim, waardoor hij, naar eigen zeggen, in de gaten werd gehouden door de geheime diensten. Het was het allemaal waard, want Notorious werd een groot meesterwerk.”

Engels gesproken en Engels ondertiteld.
Duur film: 101 minuten

Tijdschema 6 september

19.30 uurStart filmcollege 
20.45 uurPauze
21.15 uurNotorious in Camera 5
23.01 uurEinde
tickets
Notorious (1946)

Stanley Kubrick / Barry Lyndon | Vrijdag 29 november

“Stanley Kubrick is een regisseur met veel fanatieke fans en er is veel gezegd en geschreven over deze herkenbare filmmaker. Ik vond het aanvankelijk dan ook een beetje eng om mijn persoonlijke licht op hem te schijnen, maar het wordt tijd dat ik Koolhovens Keuze eens op hem laat vallen en mijn favoriete Kubrick-scènes selecteer en laat zien op het grote doek”, aldus Martin Koolhoven over zijn gekozen thema.

Barry Lyndon (1975)

Na Martins filmcollege kijken we Barry Lyndon. "Er is altijd veel aandacht besteed aan de prachtige art-direction en fotografie (Kubrick draaide met speciale lenzen, die waren ontwikkeld door NASA) van de klassieker Barry Lyndon, maar daarmee vergeet men wel eens wat voor indrukwekkende belevenis het epos is. Ik heb de film al een paar keer gezien, waarvan een keer thuis, maar Barry Lyndon is zo’n magistraal kostuumepos, die je toch echt in de bioscoop moet hebben gezien. Liefst op een zo groot mogelijk doek. Centraal staat Ryan O’Neal als 18e-eeuwse avonturier, die zich voordoet als edelman en zich zo op de sociale ladder opwerkt.”

Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.
Duur film: 185 minuten

Tijdschema 29 november

19.30 uurStart filmcollege 
20.45 uurPauze
21.15 uurBarry Lyndon in Camera 5
00.24 uurEinde

Let op: de eindtijd loopt vaak uit.

tickets
Barry Lyndon (1975)
Vrijdag 7 juni
19:30 tot 23:15
James Bond / From Russia with Love
Rabo Studio
€ 17,50
19:30 tot 23:15
[Extra tickets] James Bond / From Russia with Love
Newsroom
€ 17,50
Vrijdag 6 september
19:30 tot 23:01
Alfred Hitchcock / Notorious
Rabo Studio
€ 17,50
Vrijdag 29 november
19:30 tot 00:24
Stanley Kubrick / Barry Lyndon
Rabo Studio
€ 17,50

Misschien vind je dit ook leuk

Hoe lees ik een film? Hoe lees ik een film?

Hoe lees ik een film?

wo 29 mei van 18:50 tot 21:50
Sneak Preview Sneak Preview

Sneak Preview

wo 19 jun van 20:30 tot 22:30

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >