Raak mij aan! Touch me!

Nieuw Gronings Schrijftalent

Jouw boek in de collectie van het Forum?

Als schrijver wil je natuurlijk graag dat je boek gelezen wordt, het liefst door een groot publiek. Maar dát is nog niet zo gemakkelijk. Daarom hebben we 'Nieuw Gronings schrijftalent' bedacht. Deelnemers aan deze wedstrijd leveren een eigen boek in en als ze door de selectie komen, is het boek te leen in de Forumbibliotheek aan de Nieuwe Markt.

Voor 2023 zijn er voldoende boeken ingeleverd. Dank voor alle inzendingen! In februari 2024 maken we de winnaar van 2023 bekend. 

Mocht je nog een boek willen inleveren, dan telt dat mee voor Nieuw Gronings Schrijftalent 2024. Doe je mee, dan is jouw boek te leen vanaf januari 2024.

Jouw boek in de collectie van het Forum?

Hoe werkt het?

Lever je boek bij ons in. Wij geven je boek vanaf januari 2024 een plekje in de speciale Nieuw-Gronings-Schrijftalent-kast op plein 3 aan de Nieuwe Markt. Onze leden kunnen je boek lenen en een beoordeling achterlaten in het boek.

Na een jaar kijken we welke titel het best scoort volgens het lezerspubliek. Dat boek wint de titel ‘Nieuw Gronings Schrijftalent’ én wordt opgenomen in onze collectie. Je boek is dan te leen bij alle bibliotheken in de provincie Groningen.

Voorwaarden

 • Je woont en/of werkt in Groningen en hebt een boek geschreven.
 • De titel mag zijn uitgegeven. Het is prettig als je zelf de rechten hebt. Heb je de rechten niet, regel dan toestemming van je uitgever.
 • Je mag meerdere titels inleveren.
 • Per titel mag je maximaal twee exemplaren in onze kast neerleggen.
 • De exemplaren hebben de vorm van een boek: ze hebben dus een kaft, paginanummering etc.
 • De exemplaren worden eigendom van het Forum Groningen.

Lever jouw boek nu in!

Wil je meedoen voor het jaar 2024, lever je boek dan in bij de balie op verdieping 3 West van het Forum ter attentie van Annemiek Hillebrink en onder vermelding van ‘Nieuw Gronings schrijftalent’, je telefoonnummer en e-mailadres.

We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken of je boek in aanmerking komt. Heb je nog vragen, mail dan naar: a.hillebrink@forum.nl.

Winnaar 2022: Debbie Lager

Debbie Lager is Gronings Schrijftalent 2022 met haar boek Namasté voor Wappum. Een humoristische roman over Groningse nuchterheid en ‘esoterisch gedoe’ die zich afspeelt op het Groninger Hoogeland. Debbie groeide zelf op in het Groningse dorp Stedum, maar woont inmiddels in Groningen-stad. Debbie is gepromoveerd in de Culturele Geografie en publiceerde meerdere korte verhalen. Haar debuutroman bracht haar weer terug naar haar geboortestreek, waar het altijd tegen de wind in fietsen is.

Namasté voor Wappum is een verhaal over de botsing tussen het nuchtere platteland en esoterisch leven in een decor van bevolkingskrimp en aardbevingsproblematiek.

Wat anderen zeggen over Namasté voor Wappum:

 • Namasté in Wappum geeft een leuke cultuurschets
 • Een reis door het hart van het Groningse platteland. Grappig, ontroerend en ook herkenbaar.
 • De schrijnende boodschap is duidelijk.

Gefeliciteerd Debbie!

Leen het winnende boek
Winnaar 2022: Debbie Lager

Winnaar 2021: Lilyth

Lilyth, pseudoniem van Lisa Elsenga, is Gronings Schrijftalent 2021 met haar boek I Will not Sacrifice to Suffer. Het boek is een Engelse gedichtenbundel, gevuld met zwaarmoedige, rauwe gedichten die ze in een donkere periode uit haar leven heeft geschreven. Naarmate het einde van het boek nadert, worden de gedichten vrolijker.

Wat anderen zeggen over I Will not Sacrifice to Suffer:

 • Bijzonder indrukwekkende gedichten. De foto's maken het nog aangrijpender. Uiteindelijk hoopvol!
 • Really beautifully written poetry.
 • Zo mooi, zo intens, zo sterk, zo hoopvol.
 • Heel indrukwekkend geschreven.
 • Kippenvel! Je sloeg te pletter en stond op. 

Lees het interview met de schrijfster hier. Gefeliciteerd Liliyth!

Leen het winnende boek
Winnaar 2021: Lilyth

Winnaar 2020: Jan de Kort

Jan de Kort is Gronings Schrijftalent 2020. Zijn boek Over de liefde en de zee is te leen bij alle bibliotheken in Groningen.

Gefeliciteerd, Jan!

Leen het winnende boek
Winnaar 2020: Jan de Kort

Winnaar 2019: Joke Geelhoed

Met het kinderboek Jagers en Verzamelaars is Joke Geelhoed het Gronings schrijftalent van 2019.

Gefeliciteerd, Joke!

Leen het winnende boek
Winnaar 2019: Joke Geelhoed

Winnaar 2018: Frank de Bont

Frank de Bont is Gronings Schrijftalent 2018 met zijn boek Komt een dokter bij de koe. Zijn boek is opgenomen in de collectie en te leen in al onze bibliotheken.

Gefeliciteerd, Frank!

Leen het winnende boek
Winnaar 2018: Frank de Bont

Meer Made in Groningen

Wervel Wervel

Wervel

Er raast een tornado door de Forumgarage.

Made in Groningen Made in Groningen

Made in Groningen

Groningse creaties in het Forum.