Raak mij aan! Touch me!

Wervel

Knalgeel, oceaanblauw en dan weer vurig rood: de hyperkleuren van Wervel kolken en suizen door de Forumgarage. Nicky Assmann ontwikkelde specifiek voor de Forumgarage deze 20 meter lange led-sculptuur: Wervel is een verbeelding van turbulentie. Tegelijkertijd is het kunstwerk een metafoor voor de tijd waarin we leven en de dynamiek van Forum Groningen.

De vorm is geïnspireerd op een tornado en volgt de contouren van de architectuur van het Forum. De kleurrijke, gecomponeerde videobeelden zijn gebaseerd op natuurlijke fenomenen als turbulentie en vloeistofdynamica en de wetenschap hierachter. Wervel is even kunstmatig als natuurlijk.

Wil je Wervel komen bekijken? Dat kan!

Het kunstwerk in de Forumgarage is vrij toegankelijk tussen 9.00 uur en 21.00 uur.

Je bereikt Wervel door via de fietskelder naar de parkeergarage te gaan. Druk op de I-knop van de intercom van de parkeergarage en geef aan dat je voor het kunstwerk komt, dan wordt de deur opengedaan.

6736

Inspiratie

Met een achtergrond in film en ArtScience combineert Nicky Assmann kunst, wetenschap en cinematografische elementen in haar werk, om zo zintuiglijke ervaringen te creëren. Ze ontwikkelt haar eigen beeldschermen van verschillende materialen, in navolging van expanded cinema.

Wervel is ontstaan uit jarenlang onderzoek naar de natuurlijke bewegingspatronen van turbulentie en vloeistofdynamica. Assmann raakte gefascineerd door hoe dat soort patronen zich op de allerkleinste en de allergrootste schaal herhalen: van een storm op Jupiter tot een klein bevroren zeepvlies. Foto’s en video’s van deze natuurlijke fenomenen zijn met behulp van twee, speciaal hiervoor ontworpen videosynthesizers, onherkenbaar vervormd volgens de natuurkundige principes van turbulentie, vloeistofdynamica en reactie-diffusie. De beelden lijken, gecombineerd met de hyperkleuren die zo kenmerkend zijn voor het werk van Assmann, van de 20 meter lange led-sculptuur af te spatten. Wervel is het eerste permanente kunstwerk van Nicky Assmann in de openbare ruimte.

Totstandkoming en prijzen

Wervel is mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen en een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Wervel is het eerste permanente kunstwerk van Nicky Assmann in de openbare ruimte. In 2020 werd de Kunst + Techniek-prijs toegekend aan Assmann.

Het kunstwerk werd in 2021 genomineerd voor een prestigieuze MAB Award (Media Architecture Biennale Award) in de categorie Spatial Media Art.