Raak mij aan! Touch me!
Angela Roothaan
Biografie

Angela Roothaan

Angela Roothaan

In 1948 publiceerde de Vlaamse missionaris Placied Tempels zijn Bantoe-filosofie. Hij vroeg Congolezen naar de betekenis van hun doen en denken en beschreef de logisch consistente filosofie die hij in hun begrippensysteem zag. Vorig jaar maakte Angela Roothaan een Nederlandse ‘hertaling’ van het werk, binnenkort volgt de nieuwe Engelse versie. Op de stoel van de Praatshow vertelt ze over Bantoe, over de koloniale oorsprong van het werk en over het hertalen van een klassieker.
 

Biografie Angela Roothaan

Angela Roothaan werkt als universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en richt zich in haar onderzoek vooral op Afrikaanse en Interculturele Filosofie. Ze publiceerde meerdere boeken, onder andere Terugkeer van de Natuur (2005) en Geesten (2011). In 2023 verscheen bij Uitgeverij Noordboek haar nieuwe hertaling, in hedendaags Nederlands, van Bantoe Filosofie (Placide Tempels, 1945). Dit klassieke werk maakte veel reacties los en beïnvloedt tot op vandaag discussies over culturele verscheidenheid in de filosofie. Momenteel werkt ze aan een nieuwe Engelse vertaling met commentaar.

Nacht van de Filosofie

Op 19 april vult het Forum Groningen zich met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie.

--

On April 19th, the Forum will be filled with philosophical issues and everyday questions, philosophers and visionaries during the Groningen Night of Philosophy.

Nacht van de Filosofie