Raak mij aan! Touch me!

Meesterlijke, groteske satire waarin Ruben Östlund (The Square) op hilarische wijze de spot drijft met de rijksten der aarde op een onstuimige cruisevaart. Winnaar Gouden Palm 2022.

De rich and famous op de hak nemen, is iets dat je aan de Zweedse meestercineast Ruben Östlund kunt overlaten. Dat deed hij in 2017 al succesvol in The Square, waarmee hij zijn eerste Gouden Palm won. In Triangle of Sadness, waarmee hij op het filmfestival van Cannes dit jaar opnieuw de hoofdprijs wegkaapte, richt de regisseur zijn pijlen op de modellenwereld en de superrijke cruise-toerist. De titel van de film verwijst naar de rimpel tussen de wenkbrauwen, het ‘driehoekje van verdriet’, wat de rijke mens graag laat weghalen. Een cynische metafoor voor onze maatschappij die geobsedeerd is door schoonheid en uiterlijke schijn.

In de film worden modellen Carl en Yaya als celebritykoppel uitgenodigd voor een luxe cruise met aan boord een bont gezelschap aan schatrijke passagiers en een eigenzinnige, alcoholistische, Marx-citerende kapitein. In eerste instantie oogt alles als de perfecte Instagram post, maar er is een hevige storm op komst. De cruise eindigt catastrofaal en het koppel strandt met een groep miljardairs en een schoonmaakster op een onbewoond eiland. In de strijd om te overleven wordt de hiërarchie volledig op zijn kop gezet. Op pijnlijk treffende wijze hekelt Östlund het menselijk gedrag van de rijke mens. Nadat de lachspieren flink getraind zijn, toont de film in de finale hoe onze decadente westerse beschaving letterlijk ten onder gaat.

In Triangle of Sadness zijn onder meer Hollywood-veteraan Woody Harrelson en Harris Dickinson te zien, naast de Zuid-Afrikaanse actrice Charlbi Dean die in augustus op 32-jarige leeftijd overleed.

 

" Hilarische en fijn-vileine satire"
VPRO Cinema 13330
"'Fantastisch georkestreerd onsmakelijk geheel'"
de Volkskrant 13328

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Triangle of Sadness.

Taal
Engels, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
147 min
Kijkwijzer
Acteurs
Woody Harrelson, Charlbi Dean, Harris Dickinson
Land
Zweden,Duitsland,Frankrijk,Denemarken
Jaar
2021
Regie
Ruben Östlund

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >