Raak mij aan! Touch me!

Al sinds hij een baby was woont Truman (Jim Carrey) in het met verborgen camera's volgehangen stadje Seahaven.

Hij weet niet dat alle personen om hem heen acteurs zijn en hij 24 uur per dag met verborgen camera's gefilmd wordt. Vanuit de regiekamer regisseert showrunner Christof (Ed Harris) zijn leven. Alleen wordt Truman verliefd op de verkeerde.

Jim Carrey is ijzersterk in zijn eerste serieuze rol. De regie, het script en de bijrol van Ed Harris kregen Oscarnominaties.

Let op: deze film is Engels gesproken en Engels ondertiteld.

Inleiding Hugo Emmerzael | Zo 12 sep

Peter Weir’s The Truman Show (1998) is veel meer dan een komediefavoriet met Jim Carrey in de hoofdrol. In het verhaal van Truman Burbank, de reality tv-ster tegen wil en dank, zit een commentaar op ons hedendaagse medialandschap, een reflectie van onze eigen identiteit op social media en een verbeelding van hoe we met onze controlerende omgeving hopen te kunnen breken.

In een beknopte lezing ontraadselt filmjournalist Hugo Emmerzael deze gelaagde klassieker uit Hollywood en staat stil bij de manier waarop de film tot een hedendaags publiek kan spreken.

Agenda

Zondag 12 september
19:30 tot 21:37
Met inleiding
Camera 2
€ 11,00
Taal
Engels gesproken, Engels ondertiteld
Duur
103 min
Kijkwijzer
Land
Amerika
Jaar
1998
Regie
Peter Weir

The Makeable Mind

Met twee uiteenlopende films, The Truman Show en Bellingcat – Truth in a Post-Truth World, haken we in op het thema van Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021: The Makeable Mind. Of je nou zonder dat je het zelf weet gevangen zit in een reality tv-show of middels diepgravend onderzoek via social media nieuwe feiten boven tafel krijgt: beide films zeggen iets over de invloed van nieuwe technologieën op onze perceptie van de werkelijkheid.

Afbeelding: LAWKI – film still, 2020 | Artists: ARK (Louis Braddock Clarke, Roosje Klap & Zuzanna Zgierska)

Misschien vind je dit ook leuk

Night of the Kings

Night of the Kings

dinsdag 10 augustus 21:00 tot 22:43
Bellingcat, Truth in a Post-Truth World

Bellingcat, Truth in a Post-Truth World

woensdag 25 augustus 19:00 tot 20:45

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >