Raak mij aan! Touch me!

Bagdad, 2004, oorlog in Irak. Een groep Amerikaanse soldaten, gespecialiseerd in het opsporen en ontmantelen van (berm)bommen, krijgt na een mislukte ontmanteling een nieuwe aanvoerder.

De nieuwe sergeant eerste klas William James (Jeremy Renner) is een ‘wild man’. Hij neemt grote risico’s en daagt graag uit, waardoor de spanning in de groep hoog oploopt. Weet James echt wat hij doet of begint hij door te draaien, verslaafd aan het gevaar? Soldaten Sanborn (Anthony Mackie) en Eldridge (Brian Geraghty) staan voor een moeilijke beslissing.

Oorlogsfilms tonen een harde, door mannen gedomineerde wereld, zonder ruimte voor falen of nuance. Vaak hebben ze een expliciete politieke boodschap, maar The Hurt Locker beperkt zich tot wat de soldaten ervaren. Regisseur Kathryn Bigelow baseerde het script op de verslagen van oorlogsjournalist Mark Boal, die ook meeschreef. Met een beweeglijke camera, dicht op de actie, maakt Bigelow de constante dreiging voelbaar en toont ze de psychologie achter de mensen die zich aanmelden voor dit werk. Bigelow won als eerste vrouw ooit een Oscar voor Beste Regie, en The Hurt Locker komt net zo hard binnen als de oorverdovende explosies van de dodelijke bommen.

Agenda

Zondag 26 september
20:00 tot 22:21
Camera 2
€ 11,00
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
131 min
Kijkwijzer
Acteurs
Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty
Land
Verenigde Staten
Jaar
2008
Regie
Kathryn Bigelow

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Meer Women Make Film

Beau Travail

Beau Travail

Pure visuele poëzie van Claire Denis.

maandag 27 september 19:00 tot 20:52
Once Upon A Time In Venezuela

Once Upon A Time In Venezuela

Compassioneel portret van een gemeenschap die ondanks veerkracht ten onder gaat.

woensdag 22 september 19:00 tot 20:49

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >