Raak mij aan! Touch me!

Eye en het British Film Institute (BFI) presenteren een compilatie van gerestaureerde opnamen uit de collectie van de Mutoscope and Biograph Company, een van de eerste filmbedrijven.

Laat je meevoeren naar het Venetië, Berlijn en Amsterdam van ruim honderdtwintig jaar geleden en voel de opwinding van de eerste filmbeelden! Met steun van de Europese Comissie zijn vijftig films uit de Mutoscope and Biograph-collecties van Eye en de BFI digitaal gerestaureerd (8K). Deze één-minuten-tijdcapsules – gedraaid op 68mm-nitraat – zijn vermaard vanwege de unieke resolutie; de opnamen uit de begintijd van de cinema behoren tot de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis.

Een compilatiefilm brengt de kijker terug naar het leven rond 1900, toen steden als Berlijn, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten. Ook de opnamen van een betoverend Venetië – toen vooral toeristenbestemming voor de happy few – zijn van een indrukwekkende schoonheid. Mutoscope and Biograph Company maakte als een van de eerste filmbedrijven opnamen van belangrijke gebeurtenissen en evenementen, die de hele wereld overgingen. In de collecties van de BFI en Eye is een deel van de films bewaard gebleven; met tweehonderd filmpjes beheert Eye zelfs de grootste Mutoscope and Biograph Company-collectie ter wereld.

Componist en concertpianist Daan van den Hurk (1987) schreef een nieuwe score. Hij is een specialist in het begeleiden van stillefilmvoorstellingen en speelde onder meer op het Pordenone Silent Film Festival, het Locarno Film Festival en het Bristol Slapstick Festival. Ook is hij directeur en oprichter van Nederlands Silent Film Festival.

Agenda

Zaterdag 5 december
10:15 tot 11:15
Laatste voorstelling
Rabo Studio
€ 10,50
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
52 min
Kijkwijzer
Jaar
2020
Regie
William Kennedy-Laurie Dickson et al.

Docs

Iedere woensdagavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires.

Docs

Misschien vind je dit ook leuk

Frida Kahlo the icon, the artist Frida Kahlo the icon, the artist

Frida Kahlo the icon, the artist

zondag 6 december 11:40 tot 13:20
Mank Mank

Mank

zaterdag 5 december 15:50 tot 18:11
Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace

Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace

zaterdag 5 december 12:40 tot 14:33

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on