Raak mij aan! Touch me!

Woensdag 15 juli verscheen er een artikel in De Volkskrant waarin uitgebreid in wordt gegaan op de vraag waarom Paul Verhoevens afgeserveerde blockbuster Starship Troopers inmiddels toch als satirisch meesterwerk geldt, 23 jaar na dato.

Verhoeven baseerde zijn film op een omstreden militaristisch boek maar draaide de inhoud om: in plaats van het militarisme op te hemelen maakte hij er samen met zijn scenarist een venijnige hyperbool over het contemporaine Amerika van, aldus de Volkskrant. De pers maakte echter gehakt van de film, verweet Verhoeven onder andere nazi-esthetiek en Starship Troopers flopte.

Maar het tij keerde: na 9/11 roemde Martin Scorsese de film, de gebroeders Coen maakten zich bekend als fan en Oliver Stone vermeldt de film al jaren in zijn persoonlijke top 3. Ook Bill Clinton heeft zich kostelijk vermaakt, zo hoorde Verhoeven van Richard A. Clarke, destijds chef counter terrorism van het Witte Huis. Bij het twintigjarig jubileum deed The Guardian er in 2017 nog een schepje bovenop: ‘Dit is geen sciencefiction meer, dit is realiteit geworden.’ Het ging de krant met name om de uitzichtloze strijd tegen terrorisme. Als The New Yorker nu weer parallellen ziet tussen het tijdperk-Trump (met zijn retoriek, mediahaat en politiegeweld) en Starship Troopers valt zelfs de term visionair.

Visionair Verhoeven moest maar liefst 23 jaar wachten op de lovende kritieken voor zijn sciencefictionsatire. Hoog tijd om Nederlands meest succesvolle regisseur te eren met een vertoning van Starship Troopers op het witte doek.

Taal
Engels gesproken
Duur
129 min
Kijkwijzer
Acteurs
Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards
Land
Verenigde Staten
Jaar
1997
Regie
Paul Verhoeven

Misschien vind je dit ook leuk

QT8: The First Eight QT8: The First Eight

QT8: The First Eight

donderdag 1 oktober 21:10 tot 23:01
Tenet Tenet

Tenet

woensdag 30 september 20:00 tot 22:40

Wekelijks onze filmnieuwsbrief in je inbox? >

Wekelijks onze filmnieuwsbrief in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on