Raak mij aan! Touch me!

Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. 

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen - voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte.

Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend - de toenemende privatisering - hebben voor de samenleving?

Deze film draait ook in onze onlinezaal

kijken
Taal
Engels en Zuid-Afrikaans gesproken,Nederlands ondertiteld
Duur
83 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2019
Regie
Ilse van Velzen

Docs

Iedere woensdagdavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires

Docs

Misschien vind je dit ook leuk

Everything - The Real Thing Story Everything - The Real Thing Story

Everything - The Real Thing Story

Het eerlijke verhaal achter het succes van een zwarte band in de jaren 70.

woensdag 4 november 19:00 tot 20:44

Wekelijks onze filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks onze filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on