Raak mij aan! Touch me!

Veel mensen denken dat het doel van meditatie is om een leeg hoofd te hebben, maar volgens universitair docent Marieke van Vugt gaat meditatie juist om je gedachten te leren kennen.

In de film Wandering… But Not Lost volgen we de boeddhistische leraar Mingyur Rinpoche wanneer hij in het holst van de nacht uit het klooster ontsnapt waarvan hij de abt is. Hij is al vanaf jongs af aan aangewezen als een belangrijke reïncarnatie, en heeft daarom altijd een heel beschermd leven geleid. Hij smacht ernaar om het drukke leven in het klooster met de vele verantwoordelijkheden te ontvluchten en zijn tijd te besteden aan een “wandering retreat”—een retraite waarbij je geen vaste verblijfplaats hebt en overleeft als bedelaar. We zien hoe hij de angsten van het onbeschermde leven tegemoet komt en hoe hij langzaam in deze staat van zwerven—“wandering”—de innerlijke stilte vindt.

Let op: Engels ondertiteld.

Met inleiding en nagesprek door Marieke van Vugt

In de inleiding zal Marieke van Vugt vertellen over onderzoek naar meditatie en wat momenteel bekend is over de effecten van meditatie op gedachten en brein.

Marieke van Vugt is universitair docent bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de RUG. Ze onderzoekt hoe we dagdromen, wanneer dat behulpzaam is en wanneer niet, en hoe we dat kunnen meten. Daarnaast kijkt ze naar de effecten van verschillende vormen van meditatie op het brein en op cognitie. Als een van de weinige mensen doet ze ook onderzoek naar analytische meditatie en monastiek debat in samenwerking met Tibetaanse monniken in India. Een jaar geleden was ze ook deel van een dialoog met Mingyur Rinpoche over meditatie, het brein, en afleiding.

De voertaal van het gesprek is Engels.

Marvelous Mind

Deze film wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. De menselijke geest is een van de grootste wonderen in het universum. Altijd complexer dan je denkt, zijn geheimen slechts langzaam onthullend. Onderzoekers van het UMCG willen graag hun fascinatie voor het menselijk brein met het publiek delen. 

Daarom organiseren we sinds 2019 samen Marvelous Mind: een reeks films die verhalen vertellen over specifieke aspecten van de menselijke geest of een hersenstoornis. Het onderwerp wordt ingeleid door een wetenschapper die gespecialiseerd is in de betreffende materie. De avond wordt afgesloten met een bespreking van de film.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Marvelous Mind: Wandering... But Not Lost.

Taal
Meerdere talen gesproken, Engels ondertiteld
Jaar
2020

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >