Raak mij aan! Touch me!

Humanistisch drama over het gevecht van een alleenstaande moeder om haar zwangere dochter te beschermen.

Een buitenwijk in N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. De alleenstaande Amina woont met haar vijftienjarige dochter Maria in dit ‘dorp’ in een grote stad. Ze voorziet in hun levensonderhoud door het recyclen van fietsenbanden in kleine ovens die ze op de markt verkoopt. Regelmatig slaat ze huwelijksverzoeken af voor haar slimme en populaire dochter. Vastberaden is ze om haar een beter leven te gunnen. Dat plan valt in duigen als blijkt dat Maria ongewenst zwanger is en van school af moet. In een omgeving waar abortus streng taboe is staan moeder en dochter voor een dilemma.

Lingui (Tsjaads voor heilig verbond) heeft een dubbele betekenis. Voor de mannelijke geestelijke leiders en staatshoofden staat dit voor de band tussen moeder en kind, of wat hen betreft, voor een traditionele rolverdeling van onderdanige vrouwen en autocratische mannen. Heilig verbond betekent voor vrouwen iets heel anders. Voor hen is dit hun onderlinge loyaliteit in een door mannen en religie gedomineerde omgeving.

Geen bijrol voor vrouwen in deze film van gerenommeerde Afrikaanse filmmaker Mahamat-Saleh Haroun. Hij keerde voor de film terug naar zijn moederland Tsjaad. In tegendeel, de vrouwen zijn sterk en veerkrachtig. Vechtend voor hun vrijheid en gelijkwaardigheid in een patriarchale, door mannen beheerste, omgeving. Zusterschap prachtig en krachtig verbeeld in levendige kleuren te midden van een zanderige Sahel.

"Veerkracht en solidariteit in Tsjadisch abortusdrama"
NRC 12091
"Krachtige beelden"
De Telegraaf 12090

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Lingui, The Sacred Bonds.

Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
87 min
Kijkwijzer
Acteurs
Achouackh Abakar Souleymane, Rihane Khalil Alio
Land
Tsjaad
Jaar
2021
Regie
Mahamat-Saleh Haroun

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >