Raak mij aan! Touch me!

In een intiem gesprek met haar dochter Sara, die ook films maakt, onderzoekt regisseur Marianne Khoury thema’s als moederschap, identiteit en afkomst.

Ze brengt Sara in beeld in het verticale kader dat bij de iPhone-generatie hoort. Wanneer Sara voorstelt om de camera om te draaien, omdat de film vooral over Marianne gaat, verandert het kader naar het vertrouwde landscape-formaat.

De dialoog tussen moeder en dochter vormt de rode draad van een losjes en informeel samengesteld portret van vier generaties uit familie van de filmmaker, afkomstig uit de Levant. Sleutelfiguren zijn Iris, de moeder van Marianne, die door de buitenwereld werd gezien als een charismatische, mooie vrouw, maar ook aan een depressie leed, Marianne's grootmoeder, haar broers, een tante en ‘oom Joe’, de gevierde Egyptische regisseur Youssef Chahine.

Beelden uit het familiearchief en fragmenten uit de autobiografische speelfilms van Chahine completeren dit familieportret. Het resultaat is een intieme en persoonlijk film die tegelijk universele thema’s aansnijdt over knellende familiebanden, onvoorwaardelijke liefde en alle grijstinten daartussen.

Taal
Arabisch en Frans gesproken,Engels ondertiteld
Duur
95 min
Land
Egypte
Jaar
2019
Regie
Marianne Khoury

IDFA in Groningen >

IDFA in Groningen >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on