Raak mij aan! Touch me!

Scherp drama dat zich afspeelt in de Donbas over de de zwangere Irka en haar zwijgzame echtgenoot Tolik die te maken krijgen met de neergehaalde Malaysian Airlines-vlucht. De film ging in première een maand voor de Russische inval in Oekraïne en won de prijs voor Beste Regisseur in de World Dramatic-competitie op het Sundance festival.

17 juli 2014 staat te boek als een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis. Die donderdag werd Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), die van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, boven het oosten van Oekraïne, uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Niemand van de 298 inzittenden overleefde de crash. 

17 juli 2014 is tevens de dag waarop Klondike begint. Op het land bij de boerderij van Irka en Tolik ligt een brokstuk van het vliegtuig. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Vluchten zo lang het nog kan, zou je denken. Toch niet, juist vanwege de noodlottige gebeurtenissen wil de hoogzwangere Irka in de woning blijven. Haar licht ontvlambare echtgenoot vindt echter dat een vrouw in haar toestand zo snel mogelijk uit het oorlogsgebied moet vertrekken. 

De boodschap van de film zit heel knap in het allerlaatste shot van de film verstopt.

"Verpletterend Oekraïense anti-oorlogsdrama"
de Volkskrant 14177
"De sombere climax komt hard binnen"
VPRO Cinema 14175

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Klondike.

Taal
Oekraïens,Russisch,Tsjechisch,Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
100 min
Kijkwijzer
Acteurs
Oxana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina
Land
Oekraïne
Jaar
2022
Regie
Maryna Er Gorbach

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >