

Fritz Langs spectaculaire magnum opus, ook wel 'de moeder aller sciencefictionfilms' genoemd, is een van de eerste en meest invloedrijke dystopische films, een blauwdruk voor films als Star Wars, Robocop en Blade Runner. Een icoon. Eenmalig te zien, mét live muziek!
Arbeiders, opgehitst door de duivels verleidelijke robot Maria, komen in opstand in een futuristische ondergrondse metropool en brengen zichzelf aan de rand van de afgrond. De beelden van gigantische wolkenkrabbers, enorme machinerieën, autowegen door de lucht en onwaarschijnlijke uitvindingen als beeldtelefoons, hebben grote invloed uitgeoefend De grensverleggende film was zijn tijd vooruit, en heeft sindsdien nog niets aan actuele kracht ingeboet. Veruit de duurste film uit zijn tijd, megalomaan, duizelingwekkend, met baanbrekende special effects en indrukwekkende decors, en vol expressionistische, religieuze en sociaal-utopistische ideeën. Om Metropolis toegankelijker te maken, werd de film in de loop van de jaren ingekort tot 80 minuten, waarbij alle controversiële scènes kwamen te vervallen. Vele jaren later werd Metropolis erkend als een baanbrekend meesterwerk. Pas in 2008 werd een nagenoeg complete kopie van de film teruggevonden in het Cinema Museum van Buenos Aires.
Deze complete versie wordt door Gronings/Amsterdams filmmuziek collectief Kinetophone van nieuwe live muziek voorzien. Kinetophone speelde afgelopen tien jaar muziek bij films van Abel Gance, Benjamin Christensen, Maya Deren, Germaine Dulac & Luis Buñuel.
Het trio bestaat uit René Duursma, Thomas van den Berg en Sebastiaan Wiering, die zich nu wagen aan Fritz Langs meesterwerk, met een verrassende nieuwe soundtrack vol onderhuidse spanning, atonale klankdekens, lyrische melodieen en (on)bekende songs, waardoor je de iconische film met andere ogen gaat zien.