Raak mij aan! Touch me!

Fritz Langs spectaculaire magnum opus, ook wel 'de moeder aller sciencefictionfilms' genoemd, is een van de eerste en meest invloedrijke dystopische films, een blauwdruk voor films als Star Wars, Robocop en Blade Runner. Een icoon. Eenmalig te zien, mét live muziek!

Arbeiders, opgehitst door de duivels verleidelijke robot Maria, komen in opstand in een futuristische ondergrondse metropool en brengen zichzelf aan de rand van de afgrond. De beelden van gigantische wolkenkrabbers, enorme machinerieën, autowegen door de lucht en onwaarschijnlijke uitvindingen als beeldtelefoons, hebben grote invloed uitgeoefend De grensverleggende film was zijn tijd vooruit, en heeft sindsdien nog niets aan actuele kracht ingeboet. Veruit de duurste film uit zijn tijd, megalomaan, duizelingwekkend, met baanbrekende special effects en indrukwekkende decors, en vol expressionistische, religieuze en sociaal-utopistische ideeën. Om Metropolis toegankelijker te maken, werd de film in de loop van de jaren ingekort tot 80 minuten, waarbij alle controversiële scènes kwamen te vervallen. Vele jaren later werd Metropolis erkend als een baanbrekend meesterwerk. Pas in 2008 werd een nagenoeg complete kopie van de film teruggevonden in het Cinema Museum van Buenos Aires.

Deze complete versie wordt door Gronings/Amsterdams filmmuziek collectief Kinetophone van nieuwe live muziek voorzien. Kinetophone speelde afgelopen tien jaar muziek bij films van Abel Gance, Benjamin Christensen, Maya Deren, Germaine Dulac & Luis Buñuel.

Het trio bestaat uit René Duursma, Thomas van den Berg en Sebastiaan Wiering, die zich nu wagen aan Fritz Langs meesterwerk, met een verrassende nieuwe soundtrack vol onderhuidse spanning, atonale klankdekens, lyrische melodieen en (on)bekende songs, waardoor je de iconische film met andere ogen gaat zien.

 

Agenda

Vrijdag 16 september
20:00 tot 22:33
Special
Rabo Studio
€ 15,00
Taal
Duits gesproken, Engels ondertiteld
Duur
180 min
Acteurs
Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich
Land
Duitsland
Jaar
1927
Regie
Fritz Lang

Misschien vind je dit ook leuk

Silent Running Silent Running

Silent Running

zondag 11 september 20:45 tot 22:25
Twelve Monkeys Twelve Monkeys

Twelve Monkeys

woensdag 14 september 21:00 tot 23:19
Waterworld Waterworld

Waterworld

maandag 26 september 21:00 tot 23:25

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >