Raak mij aan! Touch me!

Kader Abdolah komt uitgebreid vertellen over de legendarische Rumi, zijn invloed, zijn gedichten en mystieke inzichten die voor zoveel mensen troostrijk zijn. 

Kader Abdolah bracht al verschillende klassieke meesterwerken uit de oosterse cultuur naar het Westen, zoals De Koran, Kélilé en Demné en 1001 nacht. Tot voor kort waagde hij zich echter nog niet aan het werk van de meester Rumi, de dertiende-eeuwse mysticus en een van de grootste dichters uit de Perzische literatuur.

Twee coronajaren hielden Abdolah nog meer dan gebruikelijk aan zijn bureau gekluisterd, waar hij alleen achter vandaan kwam om hele en halve marathons te rennen en elke dag grote afstanden te fietsen. Deze combinatie van schrijven, lezen, rennen en fietsen bracht hem in zo’n geconcentreerde staat van denken dat hij bijna als vanzelf aan een boek over Rumi begon te werken. Het resultaat is een boek dat blijft: Wat je zoekt, zoekt jou.

Wat je zoekt, zoekt jou is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald. Met dit werk schenkt Kader Abdolah zijn persoonlijke keuze uit het ontzagwekkende werk van Rumi aan de westerse lezer. Een hoogstnoodzakelijk werk, van Rumi én Kader Abdolah, in een tijd van haast en grote onrust, om even stil te staan bij het leven. Wat je zoekt, zoekt jou gaat niet zozeer over Rumi, maar over ons: de mens, op onze puurste en mooiste momenten.

Op maandag 15 mei wordt Kader Abdolah uitgebreid geïnterviewd door Marjolein Visser over de legendarische Rumi, zijn invloed, zijn gedichten en mystieke inzichten die voor zoveel mensen troostrijk zijn. 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Kader Abdolah; Wat je zoekt, zoekt jou.

Kader Abdolah

Kader Abdolah (Iran, 1954) is niet alleen de schrijver van grote romans als Het huis van de moskee, Salam Europa! (longlist ECI Literatuurprijs 2017) en Op zoek naar Ramona, maar ook de vertaler en bezorger van grote klassieke meesterwerken uit de wereldliteratuur, zoals De Koran en 1001 nacht, die in Nederland heel succesvol waren. 

Marjolein Visser

MARJOLEIN VISSER (1989) schrijft proza en non-fictie. Ze studeerde Klinische Psychologie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies. Marjolein won verschillende schrijfwedstrijden, waaronder Writing for Success en de VPRO Bagagedrager. Twee keer zat ze in de finale van Write Now!. Ondertussen werkte ze als psycholoog i.o. in een traumakliniek en deed onderzoek voor verschillende instellingen (o.a. Vluchtelingenwerk, de Radboud Universiteit, Edukans, Equator Foundation en CIDIN) en ministeries. Zo deed ze onderzoek naar het welzijn van jongeren en naar het voorkomen van het uitzetten van asielgezinnen.

Marjolein is oprichter van het landelijke platform 'de Schrijfwerkplaats voor Nieuwkomers' en werkte hierin met asielzoekers aan het boek Geen Plaats voor Steen. Ze werd geselecteerd voor het literair talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost I Wintertuin en voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, waarvoor ze uitgezette asielzoekers achterna reisde. Een literair verslag van deze reis verscheen in de VPRO Gids en werd gepubliceerd door Wintertuin Uitgeverij onder de titel Chacun sa chance. Het verhaal van een reis. Mede voor dit werk ontving ze in september 2018 de PAX Duif. Haar tragikomische debuutroman Restmens verscheen in 2020 bij Uitgeverij Podium en kreeg lovende kritieken.

MENA is here (to stay!)

Van 11 tot en met 20 mei 2023 viert Groningen de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Deze activiteit is onderdeel van het MENA programma. Klik voor meer informatie op de onderstaande knop.

MENA is here (to stay!)