Raak mij aan! Touch me!

Human Library online

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Ieder ‘levend boek’ heeft zelf te maken met een bepaald vooroordeel. Zo kun je ‘boeken’ lenen met titels als ‘Transgender’, ‘Ex-gedetineerde’ of ‘Blind’. In een open gesprek mag alles gevraagd en besproken worden. De Human Library is een van oorsprong Deens concept om vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

Fotocredits: Knelis
Human Library wordt mede mogelijk gemaakt door Europe Direct

Bekijk alle boeken

Hoe werkt de online Human Library?

Bekijk de agenda voor de beschikbare boeken en het formulier om je op te geven. Je kunt je aanmelden voor een specifieke tijd met een bepaald ‘levend boek’. Na je aanmelding ontvang je een link om deel te nemen. We maken gebruik van het programma Zoom.

Tijdens de Human Library Online wordt iedereen in het begin gezamenlijk welkom geheten en worden de regels voorgelezen. Daarna word je samen met je ‘boek’ in een eigen online kamer geplaatst, waar je één op één met elkaar kunt praten.

Een gesprek duurt 20 minuten, met een eventuele verlenging van 10 minuten. Na afloop is er voor de lezer een evaluatieformulier beschikbaar.

Meer informatie

Een greep uit de online boeken:

Eetstoornis - Mager, niet eten, sporten, braken, laxeren...

Is dat een eetstoornis en zit er misschien meer achter? Het is een stoornis die veel vormen kan aannemen. Maar gaat het enkel om het uiterlijk en gewicht of speelt er meer?

En waarom doet iemand met een eetstoornis zo? Wil jij meer te weten komen over hoe het kan zijn om hiermee te worstelen en wat kan helpen in het herstellen van een eetstoornis? Spreek dan dit boek aan en ga samen in gesprek.

Beschikbare talen: Nederlands en Engels

Bekijk alle boeken

HIV - Hoe is het om bijna de helft van je leven geïnfecteerd te zijn?

Hoe was die beginperiode toen HIV nog maar net een epidemie aan het worden was? Wat zijn de gevolgen van jaren met HIV geleefd te hebben? Wat waren de gevolgen op een persoonlijk vlak wat betreft werk, relaties en gezondheid?

Ik ben een boek dat alles kan vertellen over HIV en wat het met je kan doen. Als je mijn boek leest zul je wijzer worden over dit beladen onderwerp dat HIV heet. Mijn persoonlijke ervaring is de moeite waard om verteld te worden!

Beschikbare talen: Nederlands, Frans en Engels

Bekijk alle boeken

Dit levende boek emigreerde naar Groningen om te kunnen studeren

Toen ze naar Nederland kwam begon ze meer te leren over haar eigen identiteit en achtergrond. Ze heeft te maken met twee die haar leven relatief moeilijker maken, namelijk zwart en trans zijn. Het betekent dat ze regelmatig te maken heeft met geweld. Het werd gaandeweg belangrijk voor haar om zich in te zetten voor gelijkheid en bewustzijn, over beide onderwerpen.

Recentelijk speelde ze een actieve rol bij de Black Lives Matter protesten. Ze is nu graag beschikbaar om iedere vraag te beantwoorden. Voel je dus vrij om dit Levende Boek te ‘lenen!

Beschikbare talen: Nederlands en Engels

Bekijk alle boeken

Schizo polair

Bij schizopolariteit kan chaos ontstaan, je kunt de realiteit verliezen, super onrustig worden, of juist heel traag… Vind jij een verward iemand eng? In de media worden we niet altijd zo fijn afgebeeld. Bovendien is het lastig om mee te draaien in de maatschappij! Hoe kom je er weer bovenop? Medicijnen, wel of niet? Hoe win je sociaal meer terrein?

Veel psychiatrisch patiënten komen in isolement terecht. Voeding en bewegen leken een ver van mijn bedshow voor dit boek. “Bovenal vond ik structuur een vies woord. Totdat ik er de vruchten van proefde en ik mijn eigen 'lot' leerde te veranderen!”

Beschikbare taal: Nederlands

Bekijk alle boeken

Nog meer zomer inspiratie:

Spit it out; maak je eigen rap (9+) Spit it out; maak je eigen rap (9+)

Spit it out; maak je eigen rap (9+)

zaterdag 11 juli 10:00 tot 12:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on