- Event
- Groningen
- literair
Het Grote Groninger Poezenboek

Op dinsdag 4 oktober – Dierendag – wordt in het Forum Het Grote Groninger Poezenboek gepresenteerd.
Het is een kleine geschiedenis van Groningen in 101 kattenverhalen. Volslagen uniek. Of het nu gaat over de honderden kattenschedeltjes die archeoloog Van Giffen opgroef, de poes van Praedinius, professor Bonnetty ‘met zyne wonder katten’, de universiteitskat Doerak, Groninger stationskatten, Poeki en Pepsi. Je blijft bladeren en lezen in dit fascinerende boek, uitgegeven door boekhandel Godert Walter.
De presentatie van de avond is in handen van Mirre van de Klok.
Agenda
Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Het Grote Groninger Poezenboek.
Achtergrond
Ook dieren hebben een geschiedenis. Toch zien historici ze vaak over het hoofd, zeker wanneer ze geen duidelijk economisch nut hebben. Alles dat loeit, blaat, knort of hinnikt duikt soms op in historische publicaties, al is dat meestal gereduceerd tot getal, tabel of grafiek. Voor het dier zélf is daarbij maar zelden belangstelling. Dat geldt al helemaal voor huis- en gezelschapsdieren. Die worden meestal compleet genegeerd.
De samenstellers van Het Grote Groninger Poezenboek gingen daarom op zoek naar de kat in het verleden van Groningen. Al was het maar omdat de geschiedenis van dat dier ronduit spectaculair te noemen is. De kat ontwikkelde zich in bijna tweeduizend jaar van vanger van ongedierte, handlanger van het Kwaad, onderwerp van bijgeloof, symbool van schijnbare tegenstellingen als vrijheid, revolutie én burgerlijke waarden tot het hedendaagse cultureel fenomeen. In dat opzicht kan de kat misschien wel de winnaar van de evolutie worden genoemd (overigens zonder zijn gedrag aan te passen, dus niks survival of the fittest).
Het in elkaar puzzelen van het verleden van de kat in Groningen was vooral een creatieve exercitie. Maar ook een intensieve. Zoals gezegd: katten worden doorgaans over het hoofd gezien, dus ook in het verleden zijn ze niet actief geregistreerd. Toch is het gelukt een samenhangend en veelal verrassend beeld van het dier te reconstrueren, vanuit verschillende invalshoeken. Dat verrassende zit er vooral in dat de kat een ultieme spiegel van menselijk gedrag en maatschappelijke ontwikkelingen lijkt te zijn, in dit geval in Groningen. Oók dat leverde vergeten geschiedenissen op.
Samenstellers
Het onderzoek voor het boek is gedaan door Martin Hillenga, die ook de meeste teksten schreef. Vera Post tekende voor de illustratie en vormgeving. Peter de Kan ging als fotograaf op pad. Daarnaast leverden tal van gastauteurs een bijdrage, onder wie Jan Glas, Jean Pierre Rawie en Louis Stiller. Poezenkrant-directeur Pieter Schreuders schreef ook een prachtige bijdrage voor het boek en hij zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.