Raak mij aan! Touch me!

Inhumaan. Zo wordt al maanden de schrijnende situatie in aanmeldcentrum Ter Apel genoemd.

De situatie was deze zomer zo ernstig dat Artsen zonder Grenzen zich genoodzaakt voelde om medische hulp te bieden. In Nederland. Ook buitenlandse media verbaasden zich over de onmenselijke opvang in Ter Apel en maakten vergelijkingen met het beruchte vluchtelingekamp Moria op Lesbos.

De situatie blijft richting de winter onveranderd zorgelijk met onvoldoende opvang en een onveilige situatie voor met name minderjarige asielzoekers. De ene na de andere noodkreet van bestuurders uit het Noorden richting Den Haag levert weinig tot niets op en zelfs een rechtelijke uitspraak over de situatie lijkt genegeerd te worden. De opvangcrisis is daarmee ook een politieke crisis met weinig zicht op een snelle oplossing.

Tijd voor een gesprek met de hoofdrolspelers in Groningen. Hoe staat het er op dit moment voor in Ter Apel en welke structurele oplossingen zijn er nodig? Welke mogelijkheden ziet burgemeester Koen Schuiling, als voorzitter van de Veiligheidsregio, nog om Den Haag snel in beweging te krijgen? Hoe hebben Roos Ykema, van noodhulporganisatie MiGreat, en RTV Noord-verslaggever Martijn Klungel en Tilly Stigters, regiomanager COA de afgelopen maanden beleefd? 

Het gesprek is in handen van Bram Douwes en is een samenwerking tussen Forum Groningen en Linkse Mannen. 

Fotocredits: Shutterstock / Yanosh Nemesh
 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Gestrand in Ter Apel.

Misschien vind je dit ook leuk