Raak mij aan! Touch me!

Fritz Langs magnum opus ook wel 'de moeder aller sciencefictionfilms' genoemd is misschien wel het begin van AI in Film.

Arbeiders, opgehitst door de duivels verleidelijke robot Maria, komen in opstand in een futuristische ondergrondse metropool en brengen zichzelf aan de rand van de afgrond. De robot in Metropolis is een van de eerste vrouwelijke cyborgs in de filmgeschiedenis. De beelden van gigantische wolkenkrabbers, enorme machinerieën, autowegen door de lucht en onwaarschijnlijke uitvindingen als beeldtelefoons, hebben niet alleen grote invloed uitgeoefend op latere science-fictionfilms, maar keren ook terug in eigentijdse videoclips. Gronings/Amsterdams filmmuziek collectief Kinetophone speelt live een verrassende nieuwe soundtrack vol onderhuidse spanning en (on)bekende songs, waardoor je de iconische film met andere ogen gaat zien.

Met live begeleiding

Deze film wordt vertoond met live begeleiding en de 'gerauschmacher'.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Metropolis.

Taal
Duits gesproken, Engels ondertiteld
Duur
150 min
Acteurs
Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich
Land
Duitsland
Jaar
1927
Regie
Fritz Lang

Mens & Machine

Welke kansen en gevaren brengt kunstmatige intelligentie met zich mee? We verkennen het dit seizoen met de expositie AI: More than Human en een randprogramma vol films, talks en theater.

Mens & Machine

Nieuws over de expo in je inbox >

Nieuws over de expo in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on