Raak mij aan! Touch me!

De vijfde documentaire van Roberto Minervini werd geselecteerd voor de Gouden Leeuw-competitie van het festival van Venetië, en won prijzen in Londen, Wenen en Mar del Plata.

We zagen het bij eerdere heftige voorbeelden van racistisch politiegeweld in Amerika; de gefrustreerde en soms gewelddadige protesten. De dood van George Floyd brengt nu wereldwijd demonstranten op de been, zelfs in deze coronatijd.

In de zomer van 2016 werd de zwarte cd-verkoper Alton Sterling in de Amerikaanse staat Louisiana doodgeschoten door twee witte politieagenten. Ze werden niet vervolgd, wat leidde tot een storm van protest onder leiding van de New Black Panther Party – de opvolger van de in de jaren zestig opgerichte beweging die streed voor gelijke rechten voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In What You Gonna Do When the World's on Fire? volgt filmmaker Roberto Minervini van zeer dichtbij de protesten. De acties worden doorsneden met beelden van een afgekickte zangeres die een bar runt in New Orleans, en de gesprekken tussen twee broers en hun moeder, die als een leeuw vecht voor een betere toekomst. Een urgente, intieme in prachtig zwart-wit geschoten film over gemeenschapszin, woede en zelfrespect, en ook een krachtige aanklacht tegen de ideeën van blanke suprematie in het Amerikaanse Zuiden. De nieuwste documentaire van Roberto Minervini (The Other Side) duikt in het dagelijkse leven van zwarte Amerikanen die vechten voor gerechtigheid in de zomer van 2017. Meesterlijk schakelt hij tussen vier verhalen in New Orleans en Jackson County, Mississippi.

"Indrukwekkend gebeeldhouwde film"
NRC Handelsblad 5758
"Grote universele kracht"
Trouw 5757
"Liefdevol en ontwapenend" De Filmkrant 5764
Taal
Engels gesproken,Nederlands ondertiteld
Duur
123 min
Kijkwijzer
Acteurs
Kevin Goodman, Dorothy Hil, Judy Hill
Land
Italië,VS,Frankrijk
Jaar
2018
Regie
Roberto Minervini

Black lives matter

We vertonen een paar bijzondere films naar aanleiding van het racistische politiegeweld in Amerika en de gefrustreerde en soms gewelddadige protesten.

Black lives matter

Voorbereiden op je filmbezoek >

Voorbereiden op je filmbezoek >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on