Raak mij aan! Touch me!

De reis van een ezel als kijk op de wonderbaarlijke mensheid.

Binnen de vele illustere subcategorieën in de cinema is er ook een gewijd aan ezels. Dat wil zeggen, films met pluizige hoofdpersonen, die zich met een vrolijke sierlijkheid voortbewegen, de beste oren hebben en zonder twijfel de mooiste ogen.

De meest recente ezel op het witte doek is de hoofdpersoon in Eo van IFFR-lieveling Jerzy Skolimowski. Wat een eenvoudige naam! En ook z'n leven is eenvoudig: Eo treedt op in een circus met de vriendelijke Kasandra, die weet hoe ze haar donzige vriend tevreden moet houden. Tenminste, tot de dierenrechtenactivisten opduiken bij het circus om de vrijheid te eisen van deze zachtaardige wezens die waarschijnlijk geen ander leven gewend zijn. Al snel verandert de arme Eo in een lastdier, een gebruiksartikel op een zwerftocht door Europa, overgeleverd aan vreemden die hij onderweg tegenkomt, van wie sommigen hem willen bezitten, gebruiken en misbruiken, terwijl anderen simpelweg blij zijn dat ze hem hebben ontmoet.

Zo wordt de mensheid hier op z'n best en z'n slechtst afgespiegeld aan de hand van het enige dier dat God heeft gekozen voor Zijn stem (Numeri 22:28 en 22:30). Maar dat de ezel Hem zo dierbaar is, redt het dier niet van het droevigste lot, het lot dat ons allemaal treft. 

Agenda

Donderdag 2 maart
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Pools gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
86 min
Acteurs
Isabelle Huppert, Lorenzo Zurzulo, Sandra Drzymalska, Kosciukiewicz Mateusz
Land
Italië,Polen
Jaar
2022
Regie
Jerzy Skolimowski

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 1 t/m zo 5 februari

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Meer IFFR in Groningen

Nummer achttien Nummer achttien

Nummer achttien

Ode aan de absurditeit en kwetsbaarheid van het leven, na een bijna-doodervaring van de filmmaker.

Premièredatum donderdag 9 maart

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >