Raak mij aan! Touch me!

Registratie van de Britse tournee die Bob Dylan in 1965 maakte.

Enkele jaren na de geboorte van de Direct Cinema produceerde D.A. Pennebaker het eerste onmiskenbare meesterwerk van het genre met deze registratie van de Britse tournee die Bob Dylan in 1965 maakte. Op uitnodiging van Dylans manager reisde Pennebaker mee met de singer-songwriter. Met zijn fly-on-the-wall stijl zette hij de trend voor alle daaropvolgende documentaires over popmuziek.

Dont Look Back richt zich vooral op de gebeurtenissen rond de optredens. Hoewel de grillige Dylan alleen op het podium lijkt te ontspannen, komen in de film nauwelijks concertbeelden voor. Met artiesten Joan Baez, Alan Price en Donovan in zijn kielzog reist de troubadour per auto en trein door het door kolengruis geblakerde landschap en jamt in smoezelige hotelkamers. Omgeven door onbetrouwbare impresario’s en managers, uitzinnige fans en fanatieke journalisten schiet de zanger regelmatig uit zijn slof. Het geheim van de film schuilt niet alleen in de inventiviteit van Pennebaker, maar ook in het feit dat de nog wat bleue Dylan nog nooit eerder zo uitgebreid voor de camera had gestaan.

IDFA Deluxe: za 30 nov

Extra genieten van deze documentaire doe je in de gloednieuwe Camera 3 Deluxe-zaal van het Forum, met loungestoelen en een eigen bar. Tickets zijn inclusief een hapje en drankje.

Taal
Engels gesproken, niet ondertiteld
Jaar
1900

IDFA in Groningen >

IDFA in Groningen >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on