Raak mij aan! Touch me!

Intieme documentaire over een vrouw die opgroeide in een weeshuis in Kaapverdië en uitgroeide tot een wereldster met de bijnaam ‘de diva op blote voeten’: zangeres Cesária Évora.

Évora was wars van divagedrag, maar toch werd ze er een. Zonder schoenen, dat wel. Ze trad blootvoets op om haar afkomst niet te vergeten. Die lag op het eiland Sâo Vicente, een van de eilanden in de archipel Kaapverdië. Eilanden met een koloniale geschiedenis vanaf 1456 tot aan de onafhankelijkheid in 1975. Deze geschiedenis klinkt door in haar muziek, zoals in het wereldberoemde nummer SODADE, een liefdeslied met een wrange ondertoon refererend aan drie eeuwen slavenhandel. Zij was het die de wereld ‘morna’ gaf, de melancholieke blues uit Kaapverdië die in 2019 door UNESCO als werelderfgoed werd erkend.

De film toont het leven van deze wereldster, haar muzikale nalatenschap en de historische context waarin ze opgroeide. Na haar vlucht uit het weeshuis ging ze in cafés zingen. Dat veranderde rap nadat ze op haar vijftigste werd ontdekt en in Frankrijk ging zingen, waar ze al gauw de Edith Piaf van Kaapverdië werd genoemd. Niet lang daarna lag de hele wereld aan haar voeten. Ondanks haar roem bleef Évora zichzelf, een onafhankelijke krachtige vrouw, getekend door het leven. Iemand die als zwarte en arme vrouw heel wat vooroordelen en onmogelijkheden had weten te doorbreken.

Ana Sofia Fonseca gaf de grote schare fans van deze legendarische zangeres iets waar ze lang op hebben moeten wachten, en waar degenen die haar niet kennen hun voordeel mee kunnen doen. Een geschenk verpakt in een liefdevol portret van deze bijzondere zangeres. Ga er voor zitten en laat je veroveren.

Agenda

Zondag 11 juni
12:00 tot 13:45
Camera 4
€ 11,50
Maandag 12 juni
19:00 tot 20:45
Camera 4
€ 11,50
Woensdag 14 juni
13:00 tot 14:45
Camera 4
€ 11,50
Taal
Portugees,Engels,Frans,Creools gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
95 min
Kijkwijzer
Acteurs
Cesária Évora
Land
Portugal
Jaar
2022
Regie
Ana Sofia Fonseca

Misschien vind je dit ook leuk?

Munch Munch

Munch

zaterdag 10 juni 18:50 tot 20:45
Docs: Tax Me if You Can Docs: Tax Me if You Can

Docs: Tax Me if You Can

woensdag 14 juni 13:15 tot 15:19
Trois nuits par semaine Trois nuits par semaine

Trois nuits par semaine

zondag 11 juni 20:30 tot 22:23

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >