Raak mij aan! Touch me!

In juni stemmen we voor een nieuw Europees parlement. In veel landen doen rechts-populistische partijen het goed. Waarom is dit zo en wat betekent dit voor de verkiezingsuitslag en de toekomst van Europa?  

De ruime verkiezingsoverwinning van de PVV staat niet op zichzelf. Rechts-populistische partijen zijn al langer bezig aan een opmars in Europa. In Hongarije is Viktor Orbán stevig aan de macht, in Italië regeert Giorgia Meloni en in Frankrijk blijft Marine Le Pen de grootste en populaire uitdager op rechts. Wat zit er achter deze tendens en hoe gaan we dit terugzien in de Europese Parlementsverkiezingen? 

 

Eelco Bosch van Rosenthal bespreekt deze en andere vragen met populisme-deskundige Léonie de Jonge, hoogleraar Europese Politiek en Maatschappij Pieter de Wilde en EU-correspondent Romana Abels. Ze staan stil bij wat populisme precies inhoudt, waarom het aan terrein wint in Europa, wat voor externe factoren er meespelen (zoals een mogelijke herverkiezing van Donald Trump) en of er ook tegenbewegingen dan wel andere bewegingen zijn in Europa. 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor De toekomst van Europa.

Eelco Bosch van Rosenthal is presentator en verslaggever bij Nieuwsuur. Eerder was hij Amerika-correspondent voor de NOS en maakte hij verschillende documentaireseries. Recent verscheen van hem de vierdelige NTR-reeks De slag om Florida

 

 

 

17732

Politicoloog Léonie de Jonge werkt bij de Rijksuniversiteit Groningen en is deskundige op het vlak van populisme, radicaal rechts en Europese politiek. Ze is regelmatig in de media te horen, bijvoorbeeld bij NPO Radio 1, de BBC, The Economist en Newsweek. Daarnaast schoof ze tijdens de uitslagenavond van de recente Tweede Kamerverkiezingen aan als analist bij het NOS-programma Nederland Kiest.

 

17733

Als EU-correspondent voor het dagblad Trouw doet Romana Abels sinds 2021 verslag van alles wat haar opvalt in Brussel. Eerder schreef ze ook al veel over Europa, toen ze op de buitenlandredactie van dezelfde krant werkte. Verder was ze tussen 2010 en 2018 parlementair redacteur in Den Haag. 

 

 

 

17731

Pieter de Wilde is hoogleraar Europese Politiek en Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onder andere onderzoek naar politieke conflicten over Europese integratie en globalisering, Euroscepsis en de rol van nationale parlementen in de Europese Unie. Eerder werkte hij als hoogleraar Politicologie aan de universiteit van Trondheim. 

 

 

17734
17179

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Europe Direct.

Misschien vind je dit ook leuk

EU Debate: Why should you vote? EU Debate: Why should you vote?

EU Debate: Why should you vote?

ma 27 mei van 20:00 tot 21:30
Michiel Vos: Vos in de VS Michiel Vos: Vos in de VS

Michiel Vos: Vos in de VS

do 13 jun van 20:00 tot 21:15