Raak mij aan! Touch me!

Daughters of the Dust was de eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker.

De revolutionaire film mocht lovende kritieken ontvangen tijdens de opening in 1991, groeide uit tot een cultklassieker en was een grote inspiratiebron op Beyoncés videoalbum ‘Lemonade’. De film is onlangs gerestaureerd - eindelijk ziet het publiek de film precies zoals Julie Dash het bedoeld had.

Aan het begin van de 20e eeuw strijden meerdere generaties in de Gullah gemeenschap - voormalige West-Afrikaanse tot slaaf gemaakten die veel van de tradities van hun voorouders hebben overgenomen - op de Sea Islands voor de kust van South-Carolina om hun cultureel erfgoed te handhaven. Tegelijkertijd bereiden zij zich voor op een migratie naar het vasteland, die ze nog verder van hun oorspronkelijke wortels brengt.

Met inleiding | 24 sept

Deze voorstelling wordt ingeleid door Jennifer O’Connell. Zij werkt als hoofd en programmamaker bij Studium Generale in Groningen en was daarvoor artistiek leider van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film.

Agenda

Vrijdag 24 september
16:00 tot 18:03
Met inleiding
Camera 2
€ 11,00

Deze film is ook in onze onlinezaal te zien

Bekijk online
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
114 min
Kijkwijzer
Acteurs
Cora Lee Day, Alva Rogers, Barbarao
Land
Verenigde Staten
Jaar
1991
Regie
Julie Dash

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Meer Women Make Film

Beau Travail

Beau Travail

Pure visuele poëzie van Claire Denis.

maandag 27 september 19:00 tot 20:52
Madeliefjes

Madeliefjes

Speelse, anarchistische komedie vol experiment, humor en kleur.

zaterdag 25 september 16:00 tot 17:30

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >