Raak mij aan! Touch me!

Blauwe maandag: voor velen is het de moeilijkste dag van het jaar.

In Blue Monday nemen hoofdpersonen Jerry, Joyce en Chester je mee in hun blik op hun psychosegevoeligheid. Tijdens zijn eerste psychose kreeg Jerry het gevoel dat zijn vader zijn vader niet was. Die ingeving werd de brandstof voor zijn psychotische gedachten en bracht hem op een bepalende zoektocht. Geloven dat het enkel een platte ziekte is doet hij niet. Chester worstelt met de acceptatie van zijn ziekte en het liefst blijft hij ver weg van de psychiatrie. Gaandeweg groeit het besef dat hij het ‘beest’ in de ogen moet kijken. Joyce vraagt zich tijdens haar opname in een psychiatrische kliniek af of haar psychotische crisis een ziekte is of meer een spirituele ervaring. Door een pil te slikken word ik toch geen beter mens? Als het aan deze drie jonge mensen ligt, moet de kijk op psychosegevoeligheid veranderen.

Schuilt er betekenis achter hun ervaringen? Is er positief perspectief? Te midden van alle verwarring zoeken ze, ieder op hun eigen manier, naar de zin van hun waanzin.

Met inleiding en nagesprek door Dr. Marieke Begemann

Dr. Marieke Begemann is neuropsycholoog en neurowetenschapper. Haar onderzoekspassie is om de behandeling van mensen met een psychose te verbeteren. In dat kader onderzoekt zij hoelang je nu eigenlijk antipsychotische medicijnen zou moeten blijven gebruiken wanneer je hersteld bent van je klachten.  Ook probeert zij erachter te komen hoe het komt dat nare ervaringen tijdens de kinderjaren ervoor kunnen zorgen dat je later in je leven een psychose ontwikkelt – en waarom sommige mensen juist heel veerkrachtig lijken te zijn. 

Marvelous Mind

Deze film wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. De menselijke geest is een van de grootste wonderen in het universum. Altijd complexer dan je denkt, zijn geheimen slechts langzaam onthullend. Onderzoekers van het UMCG willen graag hun fascinatie voor het menselijk brein met het publiek delen. 

Daarom organiseren we sinds 2019 samen Marvelous Mind: een reeks films die verhalen vertellen over specifieke aspecten van de menselijke geest of een hersenstoornis. Het onderwerp wordt ingeleid door een wetenschapper die gespecialiseerd is in de betreffende materie. De avond wordt afgesloten met een bespreking van de film.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Blue Monday.

Taal
Nederlands gesproken
Duur
54 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2021
Regie
Ingrid Kamerling

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >