Raak mij aan! Touch me!

Gymdocent Jean worstelt met haar seksualiteit, zelfcensuur en identiteit in dit intieme portret van stelselmatige homofobie in de jaren 80.

In 1988 voert de conservatieve regering van Margaret Thatcher het inmiddels beruchte artikel 28 in, een wet die de bevordering van homoseksualiteit verbiedt. Jean is gay, maar niet uit de kast. Overdag werkt ze als gymdocent op een middelbare school, 's avonds speelt ze pool in de plaatselijke lesbiennebar met haar partner en vrienden. Hoewel ze schijnbaar behendig laveert tussen die grenzen, voelt het constant gescheiden houden van die werelden verstikkend ongemakkelijk: Jean reageert neutraal op de homofobe grappen van haar leerlingen, omzeilt de terloopse, wrede opmerkingen van haar getrouwde zus en voelt zich nog altijd niet op haar gemak als ze logeert in de leefgemeenschap van haar partner. Als de druk van de stigmatiserende wet te groot wordt en er een nieuwe leerling verschijnt, moet Jean haar timide politieke houding herzien om te bepalen wie ze is en wie ze kan zijn.  

Het op 16mm gedraaide speelfilmdebuut vol fraaie, diepe, levendige blauwtinten van de Britse auteur-regisseur Georgia Oakley is geen typische terug-naar-de-jaren-80-film, maar voelt eerder als een vergeten, realistisch toneelstuk uit die tijd. Met de ingetogen en zelfverzekerde esthetiek van queerklassiekers van bijvoorbeeld Donna Deitch en Chantal Akerman, en het authentieke acteerwerk van hoofdrolspeler Rosy McEwen is Blue Jean een intieme, onopgesmukte karakterstudie die speelt in een tijd van geïnstitutionaliseerde stigmatisering. Ook nu nog uiterst relevant.

Agenda

Vrijdag 3 februari
16:15 tot 17:52
Camera 5
€ 10,00
Zaterdag 4 februari
10:45 tot 12:22
Camera 5
€ 10,00
Zondag 5 februari
13:45 tot 15:22
Camera 4
€ 10,00
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
97 min
Land
Groot-Brittannië
Jaar
2022
Regie
Goergia Oakley

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 1 t/m zo 5 februari

IFFR in Groningen is d├ę kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Meer IFFR

Burning Days Burning Days

Burning Days

vrijdag 3 februari 21:00 tot 23:10
Medusa Deluxe Medusa Deluxe

Medusa Deluxe

woensdag 1 februari 22:00 tot 23:41
Stiekyt Stiekyt

Stiekyt

donderdag 2 februari 21:30 tot 23:10

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >