Raak mij aan! Touch me!

Indrukwekkend speelfilmdebuut over een gymlerares die in het Engeland van Margaret Thatcher haar seksuele geaardheid angstvallig verborgen moet houden. Was een grote hit tijdens onze editie van het IFFR.

Engeland, 1988. De conservatieve regering Thatcher neemt een wet aan die de ‘promotion of homosexuality’ verbiedt, zogenaamd ‘om onze kinderen te beschermen’. Daardoor wordt het voor Jane, gymdocent op een middelbare school, onmogelijk om op haar werk openlijk uit te komen voor haar seksualiteit. In feite leidt ze een dubbelleven, want ze heeft al jaren een relatie met haar vriendin Viv, die zich steeds meer irriteert aan Jane’s terughoudendheid.

Het speelfilmdebuut van regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley geeft het tijdsbeeld uitstekend weer, mede door de schitterende hoofdrol van de debuterende Rosy McEwen en het prachtige camerawerk. Blue Jean is een meeslepend drama dat laat zien dat iedereen uiteindelijk zichzelf kan zijn, ondanks onverdraagzaamheid in de samenleving.

De film werd bekroond met de Publieksprijs van het Giornate degli Autori-programma van het filmfestival van Venetië en won vier British Independent Film Awards, waaronder die voor Beste Hoofdrol en Beste Debuterende Scenarioschrijver.

Deze film is ook in onze onlinezaal te zien

Bekijk online
"Intelligent en zelfbewust speelfilmdebuut"
VPRO Cinema 14809
"'Terrific debut feature'"
The Guardian 14808

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Blue Jean.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
97 min
Kijkwijzer
Acteurs
Kerrie Hayes, Rosy McEwen, Lucy Halliday
Land
Groot-Brittannië,Verenigd Koninkrijk
Jaar
2022
Regie
Georgia Oakley

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >