Raak mij aan! Touch me!

Wie kunnen we tegenwoordig nog geloven?

In een tijd waarin overheden nepnieuws de wereld in slingeren om voor verwarring en twijfel te zorgen, wordt het steeds ingewikkelder om de waarheid boven tafel te krijgen. Terwijl de bekende nieuwsinstituten nog altijd via hun eigen vaste bronnen de feiten checken, beginnen handige internetgebruikers te ontdekken dat ze dat ook zelf kunnen doen.

Bellingcat – Truth in a Post-Truth World volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen. Naar de MH17-ramp bijvoorbeeld; via Google Earth, dashcam-beelden en Facebookprofielen. Of naar de misstanden in Syrië, waarbij video’s nauwkeurig worden gecontroleerd op echtheid, om vervolgens te worden opgeslagen in een grote database voor mogelijk toekomstige rechtszaken.

Regisseur Hans Pool zet alles glashelder uiteen via interviews die vol zitten met intrigerende en actuele voorbeelden.

Inleiding Paulien Dresscher | Wo 25 aug

Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021-curator Paulien Dresscher vindt de manier waarop Bellingcat de wereld van sociale media en online bronnen inzet - als spiegel van de realiteit en voorbij fake news – inspirerend. Als burgerjournalistiek netwerk spoort Bellingcat ons aan achter de waan van de dag te kijken, precies wat Noorderlicht dit jaar nastreeft met hun thema The Makeable Mind. Dresscher neemt de film uitgebreid onder de loep.

Agenda

Woensdag 25 augustus
19:00 tot 20:45
Met inleiding
Camera 4
€ 11,00
Taal
Diverse talen gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
88 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2018
Regie
Hans Pool

The Makeable Mind

Met twee uiteenlopende films, The Truman Show en Bellingcat – Truth in a Post-Truth World, haken we in op het thema van Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021: The Makeable Mind. Of je nou zonder dat je het zelf weet gevangen zit in een reality tv-show of middels diepgravend onderzoek via social media nieuwe feiten boven tafel krijgt: beide films zeggen iets over de invloed van nieuwe technologieën op onze perceptie van de werkelijkheid.

Afbeelding: LAWKI – film still, 2020 | Artists: ARK (Louis Braddock Clarke, Roosje Klap & Zuzanna Zgierska)

Misschien vind je dit ook leuk

Quo vadis, Aida

Quo vadis, Aida

donderdag 5 augustus 16:40 tot 18:34
The Truman Show

The Truman Show

zondag 12 september 19:30 tot 21:37

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >