Raak mij aan!

Deze rijk geïllustreerde historische documentaire onderzoekt hoe nationalistische gevoelens radicaliseren.

Na de Tweede Wereldoorlog werden circa 200.000 Nederlanders gearresteerd wegens collaboratie. De meesten konden na relatief korte tijd weer deelnemen aan de samenleving en zelfs glanzende carrières opbouwen. Anton Mussert, leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (de NSB) kreeg de doodstraf.

Als een archeologie van het fascisme in Nederland, onderzoekt deze rijk geïllustreerde historische documentaire hoe nationalistische gevoelens radicaliseren. De film laat zien dat de opkomst van het fascisme al een decennium voor de oprichting van de NSB in 1931 begint met het ontstaan van een aantal antidemocratische initiatieven, waarvan een miljonair met een opvallende voorkeur voor eenbenige vrouwen, een marktkoopman, een geestelijke en een kunstenaar de drijvende krachten zijn. Historici, schrijvers en verzamelaars van fascistische curiosa schetsen de ontwikkeling van een aanvankelijk marginale, versplinterde beweging tot een radicale, populistische partij.

Het openingswoord is voor marktkoopman Jan Baars. Een beeldschone luchtopname van een nevelig rivierenlandschap begeleidt de audio-opname waarin hij vertelt hoe hij als een van de leiders het ‘kiesvee’ toesprak; dat zijn boodschap volstrekt onbelangrijk was, maar dat het vuur van zijn woorden de massa beroerde.

Let op: in het programmaboekje staat dat deze film Nederlands ondertiteld is, dit klopt niet. De film is Engels ondertiteld. De film is wél grotendeels Nederlands gesproken.

Q&A met regisseur: zo 1 dec

Luuk Bouwman, de regisseur van Allen tegen Allen, is op zondag 1 december aanwezig voor een Q&A na afloop van de film.

Agenda

Zondag 1 december
16:30 tot 18:35
Engels ondertiteld, Met Q&A
Camera 4
€ 10,50
Taal
Diverse talen gesproken, Engels ondertiteld
Duur
103 min
Land
Nederland
Regie
Luuk Bouwman

Deze IDFA-docu's vind je misschien ook leuk

The Euphoria of Being The Euphoria of Being

The Euphoria of Being

zondag 1 december 10:15 tot 11:39
Heimat Is a Space in Time Heimat Is a Space in Time

Heimat Is a Space in Time

maandag 2 december 14:45 tot 18:45
For Sama For Sama

For Sama

zondag 1 december 19:00 tot 20:35
Ze noemen me Baboe Ze noemen me Baboe

Ze noemen me Baboe

zaterdag 30 november 19:30 tot 21:30

IDFA in Groningen >

IDFA in Groningen >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on