Raak mij aan! Touch me!

Met de Gouden Leeuw in Venetië bekroonde documentaire van Laura Poitras (Citizenfour) over kunstenares Nan Goldin en haar strijd tegen de makers van de pijnstiller OxyContin.

De activist Nan Goldin en de kunstenaar Nan Goldin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in deze openhartige documentaire over de baanbrekende Amerikaanse fotografe. Oscarwinnaar Laura Poitras (Citizenfour) interviewt Goldin over haar leven en drijfveren. Ze illustreert het persoonlijke verhaal van Goldin met haar foto’s en met beelden van de protestacties die ze organiseerde.

Goldin, die op jonge leeftijd van huis wegliep, brak als fotograaf door met de fotoserie The Ballad of Sexual Dependency, waarin ze intieme snapshots van haar vrienden én zichzelf verwerkte. Tegenwoordig komt ze met haar actiegroep PAIN (Prescription Addiction Intervention Now) op voor verslaafden aan pijnstillers, en strijdt ze tegen de makers ervan, met name de familie Sackler. Die verdiende miljarden dollars aan de pijnstiller OxyContin en droeg daarmee bij aan de opioïdencrisis in de VS.

Goldin spreekt uit ervaring. Toen zij na een operatie die pijnstiller kreeg, raakte ze meteen verslaafd. De Sacklers kende ze toen alleen nog als de filantropen die de vooraanstaande musea sponsoren waar ook haar eigen fotografische werk te zien is. 

"Openhartig en inspirerend portret"
VPRO Cinema 13661
"Meesterlijke biopic"
Trouw 13660
"Thriller en een aangrijpend kunstenaarsportret ineen"
de Volkskrant 13659

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor All the Beauty and the Bloodshed.

Taal
Engels
Duur
122 min
Kijkwijzer
Acteurs
Nan Goldin
Land
VS
Jaar
2022
Regie
Laura Poitras

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >