- Event
- Event
Europese Nacht van de Onderzoekers
Bruisend wetenschapsfestival vol muziek, dans, shows, science battles en een gezellige borrel!
Onderzoekers zijn op zoek naar oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd. Dagelijks staan ze op hun labs, graven ze in de grond, duiken ze de oceanen in of analyseren ze teksten om onze samenleving vooruit te brengen. Om de onderzoekers en de oplossingen die ze vinden te vieren en te bevragen, wordt jaarlijks in heel Europa de Europese Nacht van de Onderzoekers georganiseerd. In Nederland is Groningen the place to be!
De vier RUG Schools voor Wetenschap en Samenleving* organiseren samen met Forum Groningen en andere partners de Europese Nacht van de Onderzoekers. Een wervelend wetenschapsfestival met ruim 40 programmaonderdelen. Stadjers, Ommelanders, studenten, niet-studenten, onderzoekers of niet-onderzoekers: alle nieuwsgierigen zijn welkom! Het thema van 2024 is Living in a Smart World. Ben jij erbij?
Tickets zijn inclusief twee welkomstdrankjes.
De European Researchers’ Night / Europese Nacht van de Onderzoekers (ERN) is een jaarlijks festival op de laatste vrijdag van september in verschillende Europese steden, met het doel om wetenschap naar een breed publiek te brengen. De Europese Nacht van de Onderzoekers wordt mede gefinancierd door de Europese Commissie, onder het Horizon Europe Onderzoek en Innovatie programma, grant agreement No.101162172.
*Met de vier Scholen voor Wetenschap en Samenleving zet de Rijksuniversiteit Groningen zich in voor vier cruciale maatschappelijke thema’s: meer gezonde jaren (Aletta Jacobs School), digitale samenleving, technologie en Artificiële Intelligentie (Jantina Tammes School), duurzame samenleving (Rudolf Agricola School) en energie en klimaat (Wubbo Ockels School). Samen met het publiek, onderwijsinstellingen, overheden en het bedrijfsleven worden deze vraagstukken aangepakt en de wereld vooruit geholpen.
Agenda
Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Europese Nacht van de Onderzoekers.
Programma Highlights
Een avond met Lucas de Man en gasten
Lucas de Man is een Vlaamse kunstenaar die op speelse wijze de publieke ruimte wil omtoveren tot een plek van verwondering en verbazing. Kom naar zijn talkshows in de Rabo Studio en laat je door hem uitnodigen om de wereld met nieuwe ogen te zien, terwijl hij zijn gasten interviewt over interessante onderwerpen zoals slimme steden, circulair textiel en het effect van social media op mentale gezondheid.
BEAT Plastic Waste
In de apocalyptische wereld van BEAT Plastic Waste creëren percussionisten muziek met instrumenten gemaakt van echt kunststofafval. Kom kijken bij dit surrealistische optreden dat afval omzet in geluiden van hoop en verandering!
Wat willen we dat AI (niet) doet?
Doe mee aan de workshop What do we want AI (not) to do? door Dagmar Heeg. Samen verkennen we de ethische grenzen en bepalen we welke rollen we AI niet willen laten vervullen. Deel jouw mening en help mee onze toekomst met technologie vorm te geven!
De workshop is te volgen in het Nederlands en het Engels.
Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?
Kun je je jouw ideale wereld voorstellen? Dat kan Jan Kamensky wel! Hij heeft korte animaties gemaakt van de transformatie van auto-gedomineerde straten naar mensvriendelijke plekken. Bezoek zijn workshop en maak een visual utopia van jouw eigen straat.
Een leven redden met een stripverhaal?
Kunnen strips je leren hoe je iemands leven redt? Dat willen we testen in een klein experiment - met jouw hulp! Strips worden gezien als een krachtig middel om informatie over te brengen. Maar hoe goed werken ze bijvoorbeeld voor eerste hulp in een noodsituatie? Om een leven te redden moet je weten hoe je de juiste stappen volgt. Kunnen strips je ook hierbij helpen? Kom en ontdek!
Door: Janina Wildfeuer en Ielka van der Sluis, Center for Language and Cognition (CLCG), Faculty of Arts.
Het lezende brein: wetenschap achter dyslexie en leren
Ontdek de wetenschap achter leesvaardigheid en dyslexie! Doe mee aan interactieve tests en experimenten die je het belang van taalkennis, aandacht, en perceptie laten ervaren. Help onderzoekers bij het ontwikkelen van een nieuwe dyslexiescreeningtool voor jongvolwassenen en ontdek hoe wetenschap ons dagelijks denken en leren beïnvloedt.
Door: Dyslexiecentrum van de Rijksuniversiteit Groningen.
Human Forever: de film
24-jarige activist Teun Toebes heeft een missie: de levens van mensen met dementie verbeteren. Na in een verpleeghuis te hebben gewoond, begint hij aan een wereldreis langs vier continenten en 11 landen, waarbij hij onderzoekt hoe dementie wereldwijd wordt aangepakt. Samen met filmmaker Jonathan de Jong zoekt Teun naar oplossingen om de toekomst inclusiever te maken. Aangezien het aantal dementiepatiënten de komende 20 jaar zal verdubbelen, is deze zoektocht cruciaal.
Wat is erfgoed?
Wat is cultureel erfgoed, en wie of wat bepaalt dat? In deze workshop ga je deze vragen verkennen door beelden uit museumcollecties, alledaagse voorwerpen en de omgeving te onderzoeken. Jij gaat bepalen wat een museum over 1000 jaar zou moeten tonen, archiveren of negeren door afbeeldingen op whiteboards te categoriseren. De whiteboards laten de steeds veranderende keuzes van alle deelnemers zien.
Door: Groningen Institute of Archaeology, Faculty of Arts, UG.
Ontdek hoe je beter kunt slapen
Je slaapt ongeveer een derde van je leven, maar wat weet je eigenlijk over slaap? Wat hebben licht en je biologische klok hiermee te maken? Welke factoren spelen een rol waardoor je beter of slechter slaapt? Kun je hier zelf iets aan doen?
Door: Rieks Hoekman en Michelle Luxwolda, Chrono@Work and Sleep in Sync.
Eierbal? Nee, Eiwitbal!
Stel je voor: duurzaam en gezond voedsel uit Groningen. Het programma Fascinating richt zich op circulaire gewassen die eiwitten leveren die net zo voedzaam of zelfs beter zijn dan vlees. Een voorbeeld is de 'eiwitbal', gemaakt van circulaire aardappel, pompoenpitten en veldboon, met een vezelige buitenkant die onze darmbacteriën voedt. Wil je weten hoe dit smaakt en wat het voor jou kan betekenen? Kom langs en ontdek de toekomst van voedsel!
Door: Paul de Vos, Fascinating.
Poëzie door Myron Hamming
Myron Hamming, voormalig Stadsdichter van Groningen, verbindt op unieke wijze actuele thema’s in Stad en Ommeland. Met vrijheid in woord en inspirerende verhalen maakt hij écht het verschil. Laat je inspireren door zijn poëzie in de show Samen overstappen.
Bab Ad-Daar - NewComers Gate
Als onderdeel van de Europese Nacht van de Onderzoekers presenteren we met trots NewComers Gate, een unieke ruimte waar nieuwkomers hun creatieve talenten laten zien. Doe met ons mee en ontdek een frisse kijk op duurzame mode met een bijzondere tentoonstelling van gerecyclede, milieuvriendelijke kleding. Beleef ook de energie van een traditionele Dabke-dansworkshop, begeleid door doedelzakmuziek.
Nog veel meer!
Tijdens de Europese Nacht van de Onderzoekers valt er nog veel meer te ontdekken! Met meer dan 40 activiteiten in het Nederlands en Engels is het dé plek voor iedereen die meer wil weten over wetenschap: onderzoeker, niet- onderzoeker, student, Stadjer, Ommelander, jong of oud. Kortom, hét wetenschapsfestival voor alle nieuwsgierigen!
Meer wetenschap in het Forum
Meer wetenschap zien? Op 30 september, 1 & 2 oktober kijk je in het Forum de InScience films Eternal You, Neutrino en El Eqquipo. Deze films maken onderdeel uit het het InScience Filmfestival. InScience is een van de grootste wetenschapsfilmfestivals van Europa. Het programma bestaat uit een overzicht van de beste wetenschapsfilms van het jaar. Het festival vindt elk voorjaar plaats in Nijmegen, maar toert ook door het hele land met de beste films van de afgelopen editie. Na elke vertoning gaan filmmakers, wetenschappers en het publiek met elkaar in discussie om nieuwe inzichten te delen.
Georganiseerd in samenwerking met Studium Generale.