Raak mij aan! Touch me!

Het Grote Gebeuren, het grootste en enige echte literatuurfestival van het Noorden staat weer op stapel.

Op zaterdag 11 februari 2023 bieden we samen met NOORDWOORD een podium aan bekende schrijvers en nieuw talent. 

Op het programma staan o.a. Johan Harstad, Julia Franck, Freek de Jonge en Judith Koelemeijer. Naast deze grote namen ontmoet je nieuw talent zoals Nikki Dekker, Aya Sabi en Israel van Dorsten, die prachtig schreef over zijn leven in Ruinerwold. In het programma is ook aandacht voor thema’s als de bestselleritis, vrouwen in de literatuur en Groningen. 

Nieuwsgierig naar het programma? Neem een sneak peak op de website van NOORDWOORD

Bekijk het programma

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Het Grote Gebeuren.

Interview Johan Harstad over Max, Mischa en het Tet-offensief (Engels gesproken)

Johan Harstad is iemand van de lange adem. Je kent deze Noorse schrijver en beeldend kunstenaar mogelijk van Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?. Hij werkt niet alleen jarenlang aan één roman, maar levert ook dikke pillen af, die als enorm verslavend worden ervaren.

Isolde van Meerwijk voelt tijdens Het Grote Gebeuren Harstad aan de tand over het schrijverschap, over wat op stapel staat en over zijn laatste roman Max, Mischa en het Tet-offensief.

Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen Vietnamoorlog en vriendenspel aan de Noorse westkust; tussen eerste ervaringen met drank, kattenkwaad en liefde en het leven van gerenommeerde kunstenaars. Een teder en tegelijk overvloedig boek zoals alleen Harstad dat kan schrijven.

Deze coming-of-ageroman beschrijft de ontheemding van een jonge jongen wiens veilige kindertijd in Noorwegen wordt verruild voor eenzame puberjaren in de Verenigde Staten. Het geeft je als lezer tegelijkertijd een interessante kijk op de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de Verenigde Staten in de laatste vijftig jaar.

Interview Johan Harstad over Max, Mischa en het Tet-offensief (Engels gesproken)

Interview met Freek de Jonge over Kom Verder!

Freek de Jonge is bekend als cabaretier, maar ook als schrijver weet hij heel sterk een situatie neer te zetten, een sfeer op te roepen of een dilemma uit te werken. Tijdens Het Grote Gebeuren vertelt hij aan radiomaker en journaliste Petra Possel over zijn werk Kom Verder!, waarin hij zijn jeugd beschrijft en vertelt over het opgroeien als domineeszoon in een veranderende wereld. Groningen neemt hierin een belangrijke plaats in. Het gesprek zal ook gaan over de andere delen waaruit zijn Mémoires bestaan, zoals het binnenkort te verschijnen deel 3.

Meer info
Interview met Freek de Jonge over Kom Verder!

Jeroen Wollaars interviewt Julia Franck (Engels gesproken)

Een ‘nogal verpletterend boek’. Zo omschreef Trouw-recensent Andrea Bosman de laatste roman van Julia Franck. In het vorig jaar verschenen Werelden uit elkaar schrijft Julia Franck over haar chaotische, disfunctionele kindertijd. Het gezin vluchtte gedurende de Koude Oorlog van Oost- naar West-Duitsland om daar op een vervallen boerderij een nieuw bestaan op te bouwen. Franck beschrijft onder andere de verwaarlozing die ze als kind ondervond. Samen met haar drie zussen moesten ze zichzelf maar zien te redden, terwijl moeder Anna druk was met haar eigen wereldvreemde leven. Als dertienjarige besloot Franck om op zichzelf te gaan wonen. In het boek verbindt ze haar ervaringen met andere werelden zoals het welgestelde, traditionele gezin van haar eerste grote liefde, Stephan. Het is een zeer intens en ook haar meest persoonlijke boek tot nu toe.

De Duitse schrijfster Julia Franck trok in Nederland de aandacht met boeken als Kampvuur en De middagvrouw. Het laatstgenoemde boek werd in 2007 bekroond met de Deutsche Buchpreis. Julia Franck wordt tijdens Het Grote Gebeuren geïnterviewd door Jeroen Wollaars, voormalig Duitsland-correspondent van het NOS Journaal en op dit moment een van de presentatoren van Nieuwsuur.

Foto: Mathias Bothor

Jeroen Wollaars interviewt Julia Franck (Engels gesproken)

Schrijven over je binnenwereld met Israel van Dorsten en Nadia de Vries

Een klein Drents dorp, op nog geen uur rijden van hartje Groningen, werd een paar jaar geleden wereldnieuws. Op een verborgen boerderij leefde jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd. Israel van Dorsten is één van de kinderen en schreef met Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold een indrukwekkend verslag van de vergaande isolatie waarin hij met zijn acht broers en zussen leefde.

Nadia de Vries beschreef in Kleinzeer hoe ziekte, zowel fysiek als mentaal, je apart kan zetten van de maatschappij.

Beiden laten zij in hun werk het hyperpersoonlijke zien, ze zetten de taal prachtig in om iets te beschrijven wat misschien ook angst, verdriet en afschuw oproept. In dit gesprek is de rode draad de literatuur, hoe lezen en schrijven manieren kunnen zijn om opnieuw toe te treden tot de wereld na een lange tijd in isolatie te hebben geleefd.

Meer info
Schrijven over je binnenwereld met Israel van Dorsten en Nadia de Vries

Van bestselleritis naar avontuurlijk lezen

Ben jij ook besmet met de bestselleritis? Het kan haast niet anders, want door de bestselleritis wordt het je wel heel moeilijk gemaakt om een avontuurlijke lezer te zijn. Het feit dat we vaak online boeken kopen en de algoritmes die dan invloed op je hebben, geeft je beperkt zicht op alle boeken die er zijn. De toevallige tip of vondst van de boekhandelaar krijg je in de online boekwinkel niet te horen. 

De gevolgen? Uitgevers zijn steeds terughoudender met het uitgeven van experimentele literatuur, boekhandels zijn terughoudender met het inkopen ervan en dus versmalt het literaire landschap. Ook de bibliotheek wordt gedwongen beperktere keuzes te maken doordat er steeds minder geld te besteden is. Het resultaat: ernstige bestselleritis. Zeer besmettelijk.

Tijdens Het Grote Gebeuren bieden we je perspectieven voor avontuurlijk(er) lezen onder leiding van Coen Peppelenbos.

Meer info
Van bestselleritis naar avontuurlijk lezen

Genderongelijkheid? Fixdit!

Gendergelijkheid in de literatuur? Nog lang niet! De literaire canon wordt anno 2022 nog steeds door mannen gedomineerd. Net als recensies en boekenlijsten op de middelbare school. Over vrouwelijke schrijvers wordt zelfs anders geoordeeld. Een roman waarin een vrouw haar identiteit verkent, wordt een vrouwenboek genoemd, terwijl een roman waarin een man op onderzoek gaat naar zichzelf een Bildungsroman heet.

Schrijverscollectief Fixdit ziet dat en wil dat dit gefixt wordt!  Tijdens Het Grote Gebeuren blikt het collectief onder leiding van Renée van der Sluis terug op deze acties én vooruit naar vervolgstappen.

Meer info
Genderongelijkheid? Fixdit!

Boekeninspiratie

Johan Harstad, Edith Koenders
Max, Mischa & het Tet-offensief [Boek]
Johan Harstad, Paula Stevens
Heterdaad [Boek] : verzamelde werken
Julia Franck, Els Snick
Werelden uit elkaar [Boek]
Julia Franck, Goverdien Hauth-Grubben
De middagvrouw [Boek]
  • Jonge, Freek de ; Biografieën
Freek de Jonge,
Reikhalzend verlangen [Boek]
  • Jonge, Freek de ; Biografieën
Freek de Jonge,
Kom verder! [Boek]
  • Zaak Ruinerwold
Israel van Dorsten,
Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold [Boek]
Nikki Dekker,
Diepdiepblauw [Boek] : roman
Aya Sabi,
Half leven [Boek]
Aya Sabi,
Verkruimeld land [Boek]

Misschien vind je dit ook leuk

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >