Raak mij aan! Touch me!

Filmseries en specials

Framed | 2, 3 en 4 juni

2, 3 en 4 juni 2023 organiseert Forum Groningen een gloednieuwe editie van ons eigen animatiefilmfestival: Framed! Een festival barstensvol animatiefilms, masterclasses en talks van lokale en (inter)nationale makers. Of je nu diehard animatiefan bent, of gewoon nieuwsgierig, tijdens Framed kun je je hart ophalen!

In de loop naar Framed vertonen wij leuke voorproefjes: Framed specials. Klik op de knop voor meer informatie.

Framed | 2, 3 en 4 juni

Pearl

Verontrustende én humorvolle indiehorror op zijn best, dankzij een waanzinnig optreden van actrice Mia Goth. Met dit levendige eerbetoon aan Hollywood's technicolortijdperk overtoept filmmaker Ti West's zijn veelgeprezen slasher X uit 2022.


Pearl wordt niet uitgebracht in Nederland (vandaar geen ondertiteling), maar wij kregen de kans hem een aantal weken exclusief te vertonen voordat hij op de streamingdiensten gedropt wordt.

info & Tickets
Pearl

De Filmclub 2023-2024

Bij De Filmclub worden leden verrast met zeven exclusieve voorpremières, mét inleiding. De Filmclub loopt van oktober 2023 t/m april 2024, met één bijeenkomst per maand.

Je aansluiten bij de club? De ticketverkoop van de Filmclub editie 2023-2024 is gestart! Klik op de onderstaande knop voor meer info over het nieuwe seizoen. 

info & tickets
De Filmclub 2023-2024

Classics: Rolling Thunder | do 1 & di 6 juni

Quentin Tarantino was in Amsterdam voor de promotie van zijn nieuwe boek Cinema Speculation. Een film die hij daarin uitvoerig bespreekt én tipte als Weekendgids in Volkskrant Magazine is de seventies klassieker Rolling Thunder. "In Amerika is die film vrij bekend onder genrefans en filmliefhebbers, maar wereldwijd verdient hij meer erkenning," aldus Tarantino. 

tickets
Classics: Rolling Thunder | do 1 & di 6 juni

The Future of Food met nagesprek | do 8 juni

Wie ooit wat leest over de toekomst van voedsel of het debat over de landbouw volgt, ziet vaak dat er twee richtingen zijn in het debat: die van de 'profeet', die stelt dat we meer in harmonie met de natuur moeten leven en die van de 'tovenaar' die zegt dat innovatie en meer technologie de oplossing gaan bieden. In The Future of Food gaan de tovenaar, Hidde Boersma, en de profeet, Joris Lohman, het gevecht aan. Na afloop zijn zij aanwezig voor een nagesprek.

The Future of Food met nagesprek | do 8 juni

4 Films van Werner Herzog

Docs: Werner Herzog - Radical Dreamer Docs: Werner Herzog - Radical Dreamer

Docs: Werner Herzog - Radical Dreamer

Wie de man, de regisseur en zijn omgeving wil leren kennen, zal veel plezier beleven aan Thomas von Steinackers portret van Werner Herzog, “de laatste Duitse Romanticus”.

zondag 11 juni 16:00 tot 17:52
Classics: Aguirre, der Zorn Gottes Classics: Aguirre, der Zorn Gottes

Classics: Aguirre, der Zorn Gottes

Aguirre, der Zorn Gottes is een diepgewortelde, ambitieuze verkenning van megalomanie en woeste schoonheid.

zondag 18 juni 16:00 tot 17:45
Classics: Jeder für sich und Gott gegen alle (The enigma of Kaspar Hauser) Classics: Jeder für sich und Gott gegen alle (The enigma of Kaspar Hauser)

Classics: Jeder für sich und Gott gegen alle (The enigma of Kaspar Hauser)

Maar liefst drie prijzen in Cannes ontving Werner Herzogs interpretatie van het Kaspar Hauer-verhaal, over een jongeman die niet kan spreken of lezen - wie is dit ‘natuurkind’?

zondag 25 juni 16:00 tot 18:00
Classics: Fitzcarraldo Classics: Fitzcarraldo

Classics: Fitzcarraldo

Zakenman Fitzcarraldo (Klaus Kinski) wil een operahuis laten bouwen in het Peruaanse regenwoud – om bij zijn kavel te komen laat hij een stoomboot over de heuvels trekken.

zondag 2 juli 15:00 tot 17:48

National Theatre Live: Fleabag | do 15 & zo 18 juni

Fleabag is het hilarische, veel bekroonde en originele 'one-woman' toneelstuk dat de inspiratie vormde voor de populaire televisieserie. Het Forum vertoont de live opname, die werd opgenomen in het legendarische West End theater in Londen. Engels gesproken en Engels ondertiteld.

info & tickets
National Theatre Live: Fleabag | do 15 & zo 18 juni

Classics: The Room - 20th Anniversary | vr 23 juni

The Room, geproduceerd, geschreven, geregisseerd, gespeeld én volledig betaald door Tommy Wiseau, wordt ook wel 'the Citizen Kane of bad movies' en 'de slechtste film ooit' genoemd. Zo slecht, dat het weer reuze vermakelijk wordt. De hilariteit komt het beste tot zijn recht in een zaal vol fans, dus neem al je vrienden mee en kom deze klassieker ervaren – compleet met plastic bestek en andere tradities die bij de vertoning van de legendarische film horen.

Tickets
Classics: The Room - 20th Anniversary | vr 23 juni

Hoe lees ik een film? | Maandelijks

Wat is de functie van de titel van een film? Welke cameraperspectieven worden gebruikt, en waarom? Wat kunnen we ‘tussen de regels door’ uit een dialoog halen? 

Deze en andere vragen stelt Lidewijde Paris in het programma Hoe lees ik een film?. Zet je boekenhoofd op en kom films lezen!

Wo 28 juni 18.50 uur: The Eternal Daughter

     
Tickets
Hoe lees ik een film? | Maandelijks

Marvelous Mind: Rose + inleiding | ma 10 juli

Deense feelgoodfilm met Sofie Gråbøl (The Killing) als een schizofrene vrouw die tijdens een busreis naar Parijs haar medereizigers inschakelt voor een bijzondere zoektocht. Deze film wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. 

Info & tickets
Marvelous Mind: Rose + inleiding | ma 10 juli

Koolhovens Keuze: James Bond / The Spy Who Loved Me| 8 sept

Elke drie maanden verzorgt regisseur Martin Koolhoven een bevlogen filmcollege over één van zijn persoonlijke favoriete filmhelden, genres of thema’s. Aansluitend wordt een bijpassende film getoond, door Martin zelf uitgekozen. Deze keer met het thema James Bond en de film The Spy Who Loved Me. “Er bestaat geen beroemdere spion dan James Bond, fictioneel of echt. En dit jaar wordt Bond zeventig; in 1953 schreef Ian Fleming het eerste avontuur van 007: Casino Royale. Vanavond vieren we dit door een uur te besteden aan de filmreeks die begon in 1962 en nog steeds loopt.” 

Tickets
Koolhovens Keuze: James Bond / The Spy Who Loved Me| 8 sept

Jozef van Wissem plays Nosferatu | vr 15 sept

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens is een van de hoogtepunten uit de Duitse expressionistische film van de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is de eerste verfilming van Bram Stokers beroemde creatie Dracula. We vertonen deze klassieker exclusief met livemuziek door de legendarische luitspeler Jozef van Wissem.

Jozef van Wissem plays Nosferatu | vr 15 sept

Koolhovens Keuze: Ennio Morricone / The Mercenary| vr 10 nov

Elke drie maanden verzorgt regisseur Martin Koolhoven een bevlogen filmcollege over één van zijn persoonlijke favoriete filmhelden, genres of thema’s. Aansluitend wordt een bijpassende film getoond, door Martin zelf uitgekozen. Martin Koolhoven over Ennio Morricone: “Voor het eerst staat een filmcomponist centraal in Koolhovens Keuze en wat voor een. Ik praat vanavond ruim een uur over Morricone, waar hij vandaan komt, zijn bekendste werk en zijn verschillende stijlen. Daarna kijken we een van de vele klassiekers waar hij de soundtrack voor schreef, [The Mercenary].”

TICKETS
Koolhovens Keuze: Ennio Morricone / The Mercenary| vr 10 nov

Alle documentaires

We vertonen regelmatig documentaires die vaker dan één keer draaien. Iets minder speciaal, maar niet minder leuk! Neem snel een kijkje in onze agenda of er een documentaire voor je tussen zit.

Alle documentaires

International Movie Night | Wekelijks

Speciaal voor de international community vertoont Forum Groningen elke week een nieuwe film met Engelse ondertiteling.

Iedere woensdag- en zondagavond!

Tickets
International Movie Night | Wekelijks

Sneak preview | Maandelijks

Eens per maand op woensdagavond: een voorpremière van een wonderlijke, tranentrekkende, hilarische of gewoon moddervette film. Laat je voor € 8,00 verrassen en stem na afloop wat je ervan vond (1 - 5 sterren)!

Haal je tickets op de sneak-pagina en check meteen even de hints voor de volgende aflevering.

 

Tickets
Sneak preview | Maandelijks

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >