Raak mij aan! Touch me!
Chas Gerretsen - Foto-expositie
okt 2023 t/m 17 mrt 2024

Chas Gerretsen - Foto-expositie


Een overzichtstentoonstelling over de van oorsprong Groninger fotograaf Chas Gerretsen.

Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zijn foto’s zijn wereldberoemd. Op het juiste moment op de juiste plek zijn, dat typeert Chas Gerretsen. Zo zwierf hij ten tijde van de Vietnam-oorlog door Zuidoost-Azië, was hij in Chili op het moment dat generaal Pinochet de macht greep en op de set van Coppola's meesterlijke Vietnam-film Apocalypse Now. Deze fototentoonstelling was te zien 7 oktober 2023 t/m 17 maart 2024.

 

Van Vietnam tot Hollywood

“Mijn hele leven heb ik de dromen van mijn jeugd nagejaagd, Ik liep Vietnam binnen om een oorlog te zien, het was nooit zoals in de Hollywood-films, Later belandde ik op de set van Apocalypse Now – een oorlogsfotograaf die een oorlogsfilm fotografeerde. De cirkel was rond: van real naar reel.”

Chas Gerretsen (1943) is een uitzonderlijke fotograaf, dit is goed terug te zien in de tentoonstelling. Hij vertrok op zijn achttiende uit Groningen, zwierf door Europa en Australië en kwam daarna terecht in Zuidoost-Azië. Hij werkte eind jaren 60 als oorlogsfotograaf in Vietnam en was erbij toen in 1973 de staatsgreep werd gepleegd in Chili tegen president Salvador Allende. Chas Gerretsen ontving als enige Nederlander de prestigieuze Robert Capa Gold Medal Award voor uitzonderlijke moed als foto-journalist. Later vestigde Chas Gerretsen zich in Hollywood waar hij sterren als John Travolta fotografeerde. Ook was hij fotograaf op de set van de film Apocalypse Now, het meesterwerk van Francis Coppola. In deze film vertolkt Dennis Hopper een oorlogsfotograaf, die gebaseerd is op Chas Gerretsen.

Foto-expositie Chas Gerretsen

De expositie in Forum Groningen bestaat uit vier hoofdstukken die corresponderen met belangrijke periodes uit Chas' fotoleven: Vietnam en Zuidoost-Azië, Chili en Zuid-Amerika, Apocalypse Now en Hollywood. Het oeuvre van Gerretsen bestaat voornamelijk uit journalistieke- en oorlogsfotografie en raakt aan belangrijke thema’s als bestaat er zoiets als objectieve journalistiek? Moet je stelling nemen als fotograaf? Kan een foto schuldig zijn?

Nederlands Fotomuseum

Het fotoarchief van Chas Gerretsen is onderdeel van de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De tentoonstelling en de begeleidende catalogus zijn ontwikkeld door gast-curator Iris Sikking in opdracht van het Nederlands Fotomuseum. Mira Matić maakte het tentoonstellingsontwerp. 

© Foto's door Lucas Kemper

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >