Raak mij aan! Touch me!

Mijlpalen in de literatuur – Zeven klassieke romans van Nobelprijswinnaars

Sommige boeken worden door elke generatie opnieuw gelezen. Nieuwe schrijvers ontlenen steeds weer opnieuw inspiratie aan deze klassiekers. De Nobelprijs voor literatuur geldt als de hoogste eer voor een schrijver maar levert deze bekroning ook automatisch klassiekers op? In de serie Mijlpalen in de literatuur komen dit seizoen zeven Nobelprijswinnaars aan bod. Elke keer wordt één van hun romans uitgebreid besproken, waarbij de bezoeker van de lezing uitgenodigd wordt tot discussie over de betekenis van de schrijver en het boek. De lezingen worden gehouden door Coen Peppelenbos, Roos Custers, Aletta Beckers en Koen Schouwenburg. Voor meer info over deze boeken en hun schrijvers lees je verder op deze pagina.

Duur 2 uur per keer
Tijd 20.00 - 19.30 uur
Locatie Wonderland 1 OOST, Nieuwe Markt 1, Groningen
Prijs € 10,- euro per keer (€ 2,50 voor studenten Schrijversvakschool, op vertoon van je studentenpas)

Mijlpalen in de Literatuur wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijversvakschool Groningen.

Agenda

Donderdag 29 oktober
20:00 tot 21:30
Hermann Hesse - Narziss en Goldmund
Wonderland
€ 10,00
Donderdag 26 november
20:00 tot 21:30
John Steinbeck – Ten oosten van Eden
Wonderland
€ 10,00
Donderdag 28 januari
20:00 tot 21:30
Toni Morrison – Beminde
Wonderland
€ 10,00
Dinsdag 9 februari
20:00 tot 21:30
Ernest Hemingway – Afscheid van de wapenen
Wonderland
€ 10,00
Dinsdag 23 maart
20:00 tot 21:30
Elfriede Jelinek – De pianiste
Wonderland
€ 10,00
Dinsdag 13 april
20:00 tot 21:30
Boris Pasternak – Dokter Zjivago
Wonderland
€ 10,00
Dinsdag 25 mei
20:00 tot 21:30
Albert Camus – De pest
Wonderland
€ 10,00

Herman Hesse - Narziss en Goldmund | donderdag 29 oktober

Narziss en Goldmund (1930) gaat over een vriendschap tussen twee mannen, die volstrekt van elkaar verschillen. Goldmund is voorbestemd om monnik te worden, maar hiervoor is hij helemaal niet geschikt en hij trekt de wijde wereld in om uiteindelijk kunstenaar te worden. Narziss is een wetenschapper, die een heel gedisciplineerd leven leidt en Goldmund te hulp schiet als hij in de problemen komt. Door de geschiedenis van hun vriendschap, die zich afspeelt in de middeleeuwen, laat Hesse de tegenstelling tussen ratio en emotie en tussen gevoel en verstand duidelijk uitkomen.

Herman Hesse (1877-1962) kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 1946

Docent: Coen Peppelenbos

Herman Hesse -  Narziss en Goldmund | donderdag 29 oktober

John Steinbeck – Ten oosten van Eden | Donderdag 26 november

Een bittere familieroman die zich grotendeels afspeelt aan het begin van de twintigste eeuw in de Salinasvallei in Noord-Californië. Middelpunt vormt de strijd tussen twee broers om de gunst van hun vader (zoals in de Bijbel rond Kaïn en Abel). In de volgende generatie wordt het conflict voortgezet tussen tweelingbroers. Ten oosten van Eden (1952) is een hard boek over existentiële vragen, waarmee Steinbeck ook een ode aan Californië brengt.

John Steinbeck (1902-1968) kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 1962

Docent: Coen Peppelenbos

John Steinbeck – Ten oosten van Eden | Donderdag 26 november

Toni Morrison – Beminde | donderdag 28 januari

Beminde (1987) is het tweejarig dochtertje van Sethe, die uit slavernij ontsnapt en haar kind vermoord zodat zij nooit tot slaaf gemaakt kan worden. Het meisje keert echter terug als geest en terroriseert haar moeder in deze tragische en vaak onthutsende roman over moeder-dochter relaties en de hardnekkige erfenis van slavernij.

Toni Morrison (1931-2019) kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 1993.

Docent: Coen Peppelenbos

Toni Morrison – Beminde | donderdag 28 januari

Ernest Hemingway – Afscheid van de wapenen | dinsdag 9 februari

De verteller van de oorlogsroman Afscheid der wapenen (1929) is luitenant Frederic Henry, die in de Eerste Wereldoorlog aan het Italiaanse front gewond raakt. In een ziekenhuis in Milaan wordt hij verliefd op een Engelse verpleegster. Eenmaal terug aan het front ontsnapt hij ternauwernood aan de dood op een manier die hem ook in vredestijd zal blijven achtervolgen. In zijn beroemd geworden sobere stijl beschrijft Hemingway in deze roman meeslepend de ellende van de oorlog, verhevigt door een tragische liefdesgeschiedenis. 

Ernest Hemingway (1899-1961) ontving de Nobelprijs voor literatuur in 1954

Docenten: Roos Custers en Koen Schouwenburg

Ernest Hemingway – Afscheid van de wapenen | dinsdag 9 februari

Elfriede Jelinek – De pianiste | dinsdag 23 maart

De pianiste (1983) is een zeer beeldende, met vaart geschreven roman over het beschadigde leven van een pianolerares, die samenwoont met haar dominante moeder. Om aan dit verstikkende leven te ontsnappen begint ze een destructieve relatie met één van haar leerlingen. Het lukt haar niet om zich onbeschadigd los te maken van dit web van frustraties en vernederingen.  

Elfriede Jelinek (*1946) kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 2004.

Docent: Aletta Becker

Elfriede Jelinek – De pianiste | dinsdag 23 maart

Boris Pasternak – Dokter Zjivago | dinsdag 13 april

In deze historische roman, die Pasternak in zijn eigen land niet kon publiceren, beschrijft hij de lotgevallen van een arts (en dichter) in de periode van de Russische revolutie tot aan de Tweede Wereldoorlog. Door de politieke gebeurtenissen maar ook door zijn liefde voor de getrouwde vrouw  raakt zijn leven ontregeld, zonder dat hij echter zijn innerlijke vrijheid verliest. Dokter Zjivago (1957) werd tijdens de Koude Oorlog door de CIA gebruikt om de Sovjetunie te ondermijnen. 

Boris Pasternak (1890-1960) kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 1958.

Docenten: Roos Custers en Koen Schouwenburg

Boris Pasternak – Dokter Zjivago | dinsdag 13 april

Albert Camus – De Pest | dinsdag 25 mei

Huiveringwekkende roman waarin een anonieme getuige vertelt hoe een dodelijke ziekte de stad Oran in Algerije teistert. Er vallen veel slachtoffers en de overlevenden (die in quarantaine zijn) worden geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. De Pest (1947) behandelt de onmacht van het individu om zijn persoonlijke lot te bepalen. Camus laat zien hoe moed en vastberadenheid machteloos staan tegen de broosheid van het menselijke bestaan.

Albert Camus (1913-1960) kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 1957.

Docent: Koen Schouwenburg

Albert Camus – De Pest | dinsdag 25 mei

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on