Raak mij aan! Touch me!

Acht romans van grote schrijvers

Dit seizoen presenteren wij een serie romanbesprekingen van minder bekende maar wel zeer interessante boeken. Soms gaat het om werk van een auteur die wat op de achtergrond is geraakt, een andere keer betreft het een roman van een beroemde schrijver, van wie juist deze titel (ten onrechte) minder aandacht heeft gekregen. Steeds zijn het uiterst boeiende boeken, waar veel over te zeggen is. Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van deze roman en de mate waarin het boek je al dan niet geboeid heeft.

De lezingen worden gegeven door Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Vamba Sherif en Doeke Sijens.

Duur 2 uur per lezing
Tijd 20.00 - 21.30 uur
Locatie Wonderland 1 OOST, Nieuwe Markt 1, Groningen
Prijs € 10,- per lezing (€ 5,00 voor studenten Schrijversvakschool, op vertoon van je studentenpas)

Mijlpalen in de Literatuur wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijversvakschool Groningen.

Agenda

Dinsdag 26 oktober
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Dinsdag 16 november
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Dinsdag 7 december
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Dinsdag 25 januari
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Donderdag 17 maart
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Donderdag 14 april
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Donderdag 16 juni
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00

Rita Mae Brown - Ruby Fruit Jungle | Dinsdag 26 oktober

De hoofdpersoon van deze openhartige roman is Molly Bolt, die is geadopteerd door een arme familie uit Pennsylvania. Ze is een opvallende schoonheid en zich van jongs af aan bewust van het feit dat ze op vrouwen valt. Het verhaal volgt haar groeiproces als lesbische vrouw. Haar eerste vriendinnetje krijgt ze op de lagere school en op de middelbare school in Florida heeft ze een relatie met een cheerleader. Door pure wilskracht weet ze een beurs voor de Universiteit van Florida in de wacht te slepen, waar ze echter na een jaar verwijderd wordt omdat ze een relatie heeft met haar kamergenote. Daarop besluit ze naar New York te gaan om een filmopleiding te volgen. Het feit dat de jonge lesbienne geen gewetenswroeging en zelfhaat kent noch in grote psychische nood verkeert, was in 1973 opzienbarend. Het boek had daardoor veel invloed op lezers en schrijvers.

Rita Mae Brown (*1944) – Ruby Fruit Jungle (1973)

Docent: Aletta Becker

Jo Boer - Kruis of munt| dinsdag 16 november

‘Het verslag van mijn jeugd’ heeft Jo Boer deze imponerende roman genoemd. Bij verschijnen kreeg zij veel lof (en zelfs een prijs), maar vervolgens raakten boek en schrijfster in de vergetelheid. Op tweejarige leeftijd komt Jopie Landman met opa, oma en moeder vanuit Soerabaja naar Nederland. Haar vader heeft zijn gezin vlak na haar geboorte in de steek gelaten en zijn naam wordt niet meer genoemd. In het kleinburgerlijke Den Haag blijkt een gescheiden vrouw als haar moeder niet meer welkom in de betere kringen, hoe bemiddeld de familie ook is. De kleine Jopie merkt al op haar eerste schooldag dat ook zij erbuiten valt en nergens wordt uitgenodigd, net als een paar andere kinderen met verkeerde ouders (ongetrouwd samenhokkend, dronken vaders of joods). Thuis reageert moeder Aletta haar frustratie af op haar dochter, het levende bewijs van haar schande. Ze kan het kind niet verdragen, maar ook niet loslaten. In deze verstikkende omgeving gaat Jopie haar moeder steeds meer haten. Maar het is vooral de eenzaamheid van het gevoelige kind, indringend beschreven vanuit een kinderperspectief en volstrekt onsentimenteel, dat de roman hartverscheurend maakt.

Jo Boer (1907-1993) – Kruis of Munt (1949)

Docenten: Doeke Sijens

Elsa Morante - Het eiland van Arturo | dinsdag 7 december

Met Het eiland van Arturo won Morante als eerste vrouw Italië’s prestigieuze Premio Strega. Hoofdpersoon van het boek is Arturo, die met zijn vader in een oude villa op het Italiaanse eiland Procida woont. Arturo gaat niet naar school en brengt zijn dagen door in de wilde, weelderige natuur van het eiland. 's Avonds leest hij boeken over grote ontdekkingsreizen en het mysterieuze Oosten uit de bibliotheek van zijn vader. Die is zijn grote voorbeeld: groot, blond, onverschrokken - zoals de helden uit Arturo's boeken, die geheel hun eigen weg gaan. De grote afwezige is de moeder van Arturo, die in het kraambed overleed en als een heilige wordt vereerd door haar zoon. Er is geen vrouw ter wereld goed genoeg om bij haar in de buurt te komen. En dan keert zijn vader op een dag terug van zijn reizen met een jonge vrouw, met wie hij net blijkt te zijn getrouwd. Ze is maar twee jaar ouder dan Arturo en staat voor alles wat hij verafschuwt: stads, verwend en streng gelovig. En toch oefent ze een steeds grotere aantrekkingskracht op hem uit. De roman is een mengeling genoemd van Bildungsroman, Freudiaanse familieroman, sprookje, opera, antieke tragedie, allegorie, en nog veel meer.

Elsa Morante (1912-1985) – Het eiland van Arturo (1957)

Docent: Vamba Sherif

Virginia Woolf - De uitreis | dinsdag 25 januari

Dit is de debuutroman van Virginia Woolf, en beschrijft de reis naar volwassenheid van Rachel Vinrace. Ze ontdekt de liefde in deze boeiende combinatie van satire en tragedie. De schrijfstijl is nog redelijk klassiek, maar net als in haar latere meer vernieuwende en beroemde werk gaat het Woolf ook in dit boek om maatschappelijke patronen en hoe willekeur en toeval een mensenleven bepalen. Wat is eigen verantwoordelijkheid? Wat is het noodlot? Hoeveel keuzevrijheid heeft een vrouw in de tijd en de maatschappij waarin ze leeft? Rachel Vinrace reist naar Zuid-Amerika op een luxe passagiersschip. Onderweg maakt zij zich los van de beschermde jaren die achter haar liggen. Zij ontmoet onderweg mevrouw Dalloway (die later in een eigen roman terugkeert), een pedante geleerde, een liefhebbende tante en vele andere kleurrijke figuren. En ze wordt natuurlijk verliefd.  

Virginia Woolf (1882-1941) – De uitreis (1915)

Docent: Aletta Becker

Kazio Ishiguro – Een kunstenaar van het vlietende leven | donderdag 17 maart

Deze roman speelt in oktober 1948, enkele jaren nadat Japan de oorlog heeft verloren en de Amerikanen het land hebben bezet. De verteller van het boek is Masuji Ono, ooit een invloedrijk kunstenaar. Zijn vrouw en zoon zijn in de oorlog omgekomen en hij haalt herinneringen op aan zijn jeugdig idealisme, zijn leermeesters en zijn leerlingen. Ook vertelt hij over zijn rol in de oorlog, toen hij zich leende voor propagandistische doeleinden. Gaandeweg vraagt de lezer zich steeds vaker af of de verteller wel betrouwbaar is. Speelt hij wel open kaart? De latere winnaar van de Nobelprijs laat in dit boek vooral zien hoe de hoofdpersoon omgaat met schuldgevoelens en beschrijft indringend zijn pogingen om verder te leven na alle verschrikkingen die hij heeft doorstaan.

Kazio Ishiguro (*1954)  -  Een kunstenaar van het vlietende leven (1986)

Docent: Coen Peppelenbos

Julian Barnes – Flauberts papegaai | donderdag 14 april

Geoffrey Braithwaite, een ouder wordende arts wiens vrouw is overleden, raakt gefascineerd door het leven en werk van Flaubert en reist regelmatig naar Frankrijk om alle plekken te bezoeken waar de schrijver gewoond en gewerkt heeft. Hij beschrijft zijn bevindingen in een poging te ontdekken wat er nu eigenlijk te weten valt over iemands leven, of het nu dat van Flaubert, van zijn overleden vrouw of zijn eigen leven is. Deze zoektocht wordt door Barnes buitengewoon levendig beschreven, waarbij hij zich niets aantrekt van de conventies van de traditionele roman. In het hoofdstuk Flaubert voor treinspotters schrijft hij bijvoorbeeld over wat Flaubert van treinen vond (hij haatte ze), hoe hij ze gebruikte en hoe anders zijn leven verlopen zou zijn als er geen treinen waren geweest. Het boek is zeer origineel van opzet en heeft de weg vrijgemaakt voor veel meer experimenten met de romanvorm én de biografie.

Julian Barnes (*1946) – Flauberts papegaai (1984)

Docent: Coen Peppelenbos

James Baldwin – Kom, roep het van de bergen | donderdag 16 juni

Hoewel minder bekend, wordt dit debuut vaak beschouwd als het beste boek van Baldwin. Het is een sterk autobiografische roman over Johnny Grimes, een jongen van veertien die opgroeit in Harlem. Zijn stiefvader is een hardhandige predikant. Deze Gabriel wilde vroeger ook niet deugen tot hij geroepen werd tot het geloof en daar moet nu alles en iedereen voor wijken. Johnny gaat daar niet in mee. Hij is opstandig en onzeker. Zijn homoseksuele gevoelens, of überhaupt seksuele verlangens zijn taboe en hij zet zich af tegen het geloof van zijn stiefvader, een man die de witte mens veracht. De roman is met lyrische precisie geschreven en heeft een grote psychologische scherpte. Op bijna elke bladzijde is de woede te merken over de onderdrukkende rol die de kerk speelde in de levens van veel zwarte Amerikanen. Het eerste deel van het boek draait om Johnny. In het tweede deel verschuift de focus naar zijn tante Florence. Als één van de weinigen durft zij haar broer Gabriel wél van repliek te dienen.

James Baldwin (1924-1987) – Kom, verkondig het van de bergen (1953)

Docent: Coen Peppelenbos

Word lid van de Forumbibliotheken >

Word lid van de Forumbibliotheken >