Raak mij aan! Touch me!

Acht romans van grote schrijvers

Dit seizoen presenteren wij een serie romanbesprekingen van minder bekende maar wel zeer interessante boeken. Soms gaat het om werk van een auteur die wat op de achtergrond is geraakt, een andere keer betreft het een roman van een beroemde schrijver, van wie juist deze titel (ten onrechte) minder aandacht heeft gekregen. Steeds zijn het uiterst boeiende boeken, waar veel over te zeggen is. Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van deze roman en de mate waarin het boek je al dan niet geboeid heeft.

De lezingen worden gegeven door Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Vamba Sherif en Doeke Sijens.

Duur 2 uur per lezing
Tijd 20.00 - 21.30 uur
Locatie Wonderland 1 OOST, Nieuwe Markt 1, Groningen
Prijs € 10,- per lezing (€ 5,00 voor studenten Schrijversvakschool, op vertoon van je studentenpas)

Mijlpalen in de Literatuur wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijversvakschool Groningen.

Via Zoom

Zolang de lockdown duurt zal Mijlpalen in de Literatuur plaats vinden via een besloten Zoom-sessie. Als je een ticket hebt gekocht, ontvang je op dinsdag 25 januari een mail met daarin een link om de avond online te kunnen volgen. Heb je nog geen ticket? Je kunt er eentje kopen tot dinsdag 25 januari 17.00 uur. 

 

Vragen over tickets

Agenda

Dinsdag 1 februari
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Donderdag 17 maart
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Donderdag 14 april
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00
Donderdag 16 juni
20:00 tot 21:30
Wonderland
€ 10,00

Virginia Woolf - De uitreis | dinsdag 1 februari

Dit is de debuutroman van Virginia Woolf, en beschrijft de reis naar volwassenheid van Rachel Vinrace. Ze ontdekt de liefde in deze boeiende combinatie van satire en tragedie. De schrijfstijl is nog redelijk klassiek, maar net als in haar latere meer vernieuwende en beroemde werk gaat het Woolf ook in dit boek om maatschappelijke patronen en hoe willekeur en toeval een mensenleven bepalen. Wat is eigen verantwoordelijkheid? Wat is het noodlot? Hoeveel keuzevrijheid heeft een vrouw in de tijd en de maatschappij waarin ze leeft? Rachel Vinrace reist naar Zuid-Amerika op een luxe passagiersschip. Onderweg maakt zij zich los van de beschermde jaren die achter haar liggen. Zij ontmoet onderweg mevrouw Dalloway (die later in een eigen roman terugkeert), een pedante geleerde, een liefhebbende tante en vele andere kleurrijke figuren. En ze wordt natuurlijk verliefd.  

Virginia Woolf (1882-1941) – De uitreis (1915)

Docent: Doeke Sijens

Kazio Ishiguro – Een kunstenaar van het vlietende leven | donderdag 17 maart

Deze roman speelt in oktober 1948, enkele jaren nadat Japan de oorlog heeft verloren en de Amerikanen het land hebben bezet. De verteller van het boek is Masuji Ono, ooit een invloedrijk kunstenaar. Zijn vrouw en zoon zijn in de oorlog omgekomen en hij haalt herinneringen op aan zijn jeugdig idealisme, zijn leermeesters en zijn leerlingen. Ook vertelt hij over zijn rol in de oorlog, toen hij zich leende voor propagandistische doeleinden. Gaandeweg vraagt de lezer zich steeds vaker af of de verteller wel betrouwbaar is. Speelt hij wel open kaart? De latere winnaar van de Nobelprijs laat in dit boek vooral zien hoe de hoofdpersoon omgaat met schuldgevoelens en beschrijft indringend zijn pogingen om verder te leven na alle verschrikkingen die hij heeft doorstaan.

Kazio Ishiguro (*1954)  -  Een kunstenaar van het vlietende leven (1986)

Docent: Coen Peppelenbos

Julian Barnes – Flauberts papegaai | donderdag 14 april

Geoffrey Braithwaite, een ouder wordende arts wiens vrouw is overleden, raakt gefascineerd door het leven en werk van Flaubert en reist regelmatig naar Frankrijk om alle plekken te bezoeken waar de schrijver gewoond en gewerkt heeft. Hij beschrijft zijn bevindingen in een poging te ontdekken wat er nu eigenlijk te weten valt over iemands leven, of het nu dat van Flaubert, van zijn overleden vrouw of zijn eigen leven is. Deze zoektocht wordt door Barnes buitengewoon levendig beschreven, waarbij hij zich niets aantrekt van de conventies van de traditionele roman. In het hoofdstuk Flaubert voor treinspotters schrijft hij bijvoorbeeld over wat Flaubert van treinen vond (hij haatte ze), hoe hij ze gebruikte en hoe anders zijn leven verlopen zou zijn als er geen treinen waren geweest. Het boek is zeer origineel van opzet en heeft de weg vrijgemaakt voor veel meer experimenten met de romanvorm én de biografie.

Julian Barnes (*1946) – Flauberts papegaai (1984)

Docent: Coen Peppelenbos

James Baldwin – Kom, roep het van de bergen | donderdag 16 juni

Hoewel minder bekend, wordt dit debuut vaak beschouwd als het beste boek van Baldwin. Het is een sterk autobiografische roman over Johnny Grimes, een jongen van veertien die opgroeit in Harlem. Zijn stiefvader is een hardhandige predikant. Deze Gabriel wilde vroeger ook niet deugen tot hij geroepen werd tot het geloof en daar moet nu alles en iedereen voor wijken. Johnny gaat daar niet in mee. Hij is opstandig en onzeker. Zijn homoseksuele gevoelens, of überhaupt seksuele verlangens zijn taboe en hij zet zich af tegen het geloof van zijn stiefvader, een man die de witte mens veracht. De roman is met lyrische precisie geschreven en heeft een grote psychologische scherpte. Op bijna elke bladzijde is de woede te merken over de onderdrukkende rol die de kerk speelde in de levens van veel zwarte Amerikanen. Het eerste deel van het boek draait om Johnny. In het tweede deel verschuift de focus naar zijn tante Florence. Als één van de weinigen durft zij haar broer Gabriel wél van repliek te dienen.

James Baldwin (1924-1987) – Kom, verkondig het van de bergen (1953)

Docent: Coen Peppelenbos

Word lid van de Forumbibliotheken >

Word lid van de Forumbibliotheken >